Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

U Banjoj Luci završila vojna vježba "Združeni napor"

Vojna vježba "Združeni napor", koju su zajednički organizirali zapovjedništvo američke vojske u Europi (USEUCOM) i oružane snage Bosne i Hercegovine, završila je u četvrtak svečanošću u Banjoj Luci kojoj je uz najviše dužnosnike BiH nazočio i zapovjednik američkih snaga u Europi admiral James Stavridis.

Više od 570 pripadnika oružanih snaga iz 39 zemalja članica NATO-a i programa "Partnerstva za mir", uključjivo Hrvatsku, od 4. rujna uvježbavali su komunikacijske sustave i procedure sukladne standardima zapadnoga vojnog saveza.

Ministar obrane BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je održavanje te vježbe označilo novu dionicu na putu njegove zemlje k punopravnu članstvu u NATO-u. Predsjedatelj predsjedništva BiH Željko Komšić istaknuo je kako je to dokaz da BiH sigurno napreduje na putu k euroatlantskim integracijama.

"Mogu obećati da ću se, u skladu sa svojim ovlastima, zalagati za veća proračunska izdvajanja za oružane snage", kazao je Komšić, podsjetivši kako je i to jedan od uvjeta da bi BiH postala punopravnom članicom NATO-a.

Iz predsjedništva BiH priopćeno je kako je admiral Stavridis tijekom zatvorena sastanka s članovima državnog vrha također pozvao BiH na dalju suradnju s NATO-om, ocijenivši pritom kako je ta zemlja postala pouzdanim partnerom saveza.

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik (slika), koji je nazočio svečanosti zatvaranja vježbe, u posebnoj izjavi medijima u Banjoj Luci kazao je kako će ustrajati u tome da se o mogućem pristupu BiH NATO-u izjašnjava na referendumu i to posebno u dva entiteta, pa da se na temelju toga odluči o zajedničkom stajalištu koje bi vrijedilo za cijelu državu.

Post je objavljen 18.09.2009. u 07:08 sati.