Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing

HOT NOVI ALBUM: MUSE - The Resistance



Ergo, na nagovor škvadre da počnem pisati recenzije novih albuma (prvenstveno za T3 magazin), ja odučila suprotno, napisati sve što mi dođe hot prvih dana u ruke za blog.hr i to na malo drugačiji način od onog što čitate drugdje, i to tako da se bend malo prije predstavi. S obzirom da je prije tri dana izašao novi album art rock benda MUSE - The Resistance, evo mi dobrog početka. Uz to sam ovaj album jedva dočekala, zamislite si vrbu koja se trese - tako sam se ja tresla od straha kakav će album ispasti ili "po domaće rečeno" I was freaking out.
Ako još niste shvatili, pred vama je štovatelj benda dakako. Ako već moram počet s nekom recenzijom nek to bude od naj benda. Slijedeća će bit malo iščašene muzičke orijentacije, goth rocka - spremite se na recenziju vampirskih "The 69 Eyes"!

Da se vratimo na The Resistance. Bilo me frka na što će im ličit novi album jer se trio u zadnje vrijeme tako špičasto uzlaznom linijom približavao opasnosti zvanoj megalomanija i kič ("Knight of Cydonia" s četvrtog albuma) da je bilo "oće klepnut-neće klepnut" na krivi put.


Prije dva tjedna sam preslušala preview albuma (to je kad od svake pjesme čujete jedno 30 ili nešto više sekundi) i imala sam dojam da je uskrso Freddie Mercury (s onak SIDAškom facom) i reinkarnirao skup s ostalim Queenovcima u Muse. Nemojte krivo shvatit, reinkarnacija Queena bi bila super (ja volim taj bend), ali bogmeprosti ne u Muse verziji.
Sad znate zašto sam frikala.
Znam da pola Hrvatske nema blagog pojma tko su Muse pa evo da se malo educiramo. Par videa od svakog
albuma, pa da steknete dojam, neki video klipovi su zaista vrhunski spotovi - pa možda ih zavolite prije nego dođemo do The Resistancea, a poslije ste ionako gotovi! Samo da vam velim da je i moja mama od 70 i kusur banki njihov fan i veli da im je mjuza mrak. Ili je moja mama svemirka, ili je Muse mjuza zaista toliko fenomenalna. Odaberite sami. :-)

Prvi album: Showbiz, 1999 - referenca "Muscle Museum"


Drugi album: Origin of Symmetry, 2001 - referenca #1 "New Born"


Treći album: Absolution, 2003 - referenca #1 "Time is running out"


referenca #2 - "Hysteria" - da vidite kako im izgledaju koncerti i kako je bilo u Zagrebu 2007. u Domu Sportova. Prema riječima svih, a citiram pjevača Matthewa Bellamya: "U Zagrebu radi nečega nismo mogli uvući u dvoranu tu našu spektakularnu pozornicu nego samo mali dio. Ali smo primijetili dvije stvari: prvo, ekipa je popizdila totalno. Drugo, nas trojica smo popizdili totalno. To je bila čista fizička energija publike i benda."


Četvrti album: Black Holes and Revelations, 2006 - referenca #1 "Supermassive black hole" - totalno iščašeni video


referenca #2 - "Starlight"


Sad kada ste postali fan da vidimo što se nudi na novom albumu. Iako se mnogi neće složiti, The Resistance je remek-djelo, na ivici genijalnosti i one druge strane, "totalno su otišli u k****". Ali ih od toga još uvijek dijeli jedan plot pa su za sada na sigurnome. Ak su shvatili što im se dešava, onda nema brige niti za sljedeći album. Ako nisu, imat ćemo se čemu smijati.
Ovako, punit će i dalje dvaput zaredom Wembleye i sve što im se nađe na putu (trenutno su na turneji europskoj, koju prekidaju nastupajući kao support U2 u Americi pa se vraćaju u naš kvart, ali nema karata za pola koncerata u blizini, ako ne dodaju neke nove datume i lokacije.)


Na The Resistance su se ozbiljno primili klasike (dečki inače to stalno slušaju, a posebno je Bellamy klasično obrazovan, vole Chopina, Rahmanjinova itd.), što niti u jednom trenutku ne kvari činjenicu da je ovo pop/rock album, dapače muzici su dali neku novu dimenziju, ali ona nipošto nije dosadnjikava. A prigodno, rock-klasik simfonije su ostavili za kraj albuma tako da se možete strpati u krpe na spavanje staviti slušalice na uši i nakon 16-tak minuta "Exogenesisa" zaspati ko beba.

1. Uprising - odličan prvi single, hit naravno, svađaju se s političkim moćnicima (ali oni jesu politilčki i ekološki osviješten bend, zato se i slažu s U2) - i ja bi se tako svađala s nekim našim recimo
2. Resistance - malo vuče na Queen al nije toliko koliko mi se prvobitno činilo, prekrasna stvar i drugi single koj je danas! najavljen
3. Undisclosed Desires - ovo je najnetipičnija njihova stvar, kao da slušam malo manje elektronski, drugačiji, ali izvrsni Depeche Mode
4. United states of Euroasia - ovo je Museov (Queen) Bohemian Rapsody ali u parodiji, ne znaš jel bi se smijao ili bi je ozbiljno shvatio. Na kraju zaključiš da ta fora sasvim dobro funkcionira. I da je pjevački Bellamyu definitivno uzor Mercury, iako navodno nije, ali vjerojano neće priznati
5. Guiding Light - ovo je meni jedna od dražih stvari, izuzetno je jaka ali je onako malo dramatična softi sentiš u stilu "Lady in Red" Chrisa de Burgha (googlajte) ili "Power of love" Jennifer Rush (googlajte) samo što ima opet Bryana Maya (googlajte) na gitari (naravno da nema)
6. Unnatural Selection - nešto tipičnije Museu i iščašeni aranžman, baš pravi dobri Muse, uz povike "hey hey" ruske kalinke (zezam se)
7. MK ultra - podsjeća na drugi album, nešto izvornije od Muse muzike, i naravno da je dobra i to pošteno
8. I belong to you - ovo bi mogao biti još jedan single, malo komercijalnija stvar, sentiš ali jaka, opet malo dramatike koja srećom ne ide u kič nego kako rekoh genijalnost
9. Exogenesis Symphony I - dođe klasika u rock i rode se Exogenesisi - MRAK br.1
10. Exogenesis Symphony II - MRAK br.2
11. Exogenesis Symphony III - MRAK br.3 (ovo se naročito sluša pred spavanje)

I na kraju skroz naskroz friški video - Uprising:


I jedna slika uživo sa zagrebačkog koncerta 2007. - moja dakako...



Di su mi zvjezdice? A ne, ja imam za ocjene smajliće....

sretanyessretan


sretanyessretan - remek-djelo, cereksretan - jako dobro, sretanbeljzujo - tu ima svega ali OK može proć, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma



Post je objavljen 18.09.2009. u 01:28 sati.