Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pensopositivo

Marketing

Kupka sa soli za bolje raspoloženje


Jučer sam čula jednu, moju dragu, prijateljicu koja živi na moru. Ove godine s kupanjem je počela već u svibnju, a kupa se još uvijek. I inače se dosta bavi sportom, zimi trči uz lunga mare (obalni put uz more) ili u šumi. Ide i na trbušni ples...uglavnom vrlo je aktivna. No, rečenica koja mi je dala razmišljati je bila „Al meni ti more tako odgovara! 15minuta plivanja i kao nova sam“. Pa jasno, soli!!!

Naime, sol razrijeđena u vodi (kupki) ili ovako u moru (što je naravno prirodnije i bolje) utječe na nas na puno načina, a jedan od njih je i da čisti negativnosti koje skupimo u toku dana. Općenito se preporučuje povremeno napraviti kupku sa soli kako bismo otpustili sve negativno što smo skupili (ljutnju, krivnju, brigu, tugu,...). Obično to napravim nakon sprovoda, ili nekih skupova gdje prisustvuje puno ljudi, što znači i puno različitih energija.

S obzirom na vrijeme u kojem živimo, puno je briga, straha i nesigurnosti u svakom danu. Gdje god pogledamo, da li su to novine, TV ili internet, svuda se spominje recesija (evo opet!), pa prazne državne blagajne....stoga, čak i ako nismo direktno pogođeni sa svim time (a jesmo djelomično kroz povećanje cijena, više režije i razna druga davanja) podsvjesno nas sve to alarmira i zabrinjava. Upravo zato, u ovim danima toplo preporučujem upravo slijedeću kupku.

U vodu, dok se toči, ubacimo šaku Epson soli (ili obične morske za kuhanje) koja će potaknuti znojenje, otplavljivanje toksina, opustiti mišiće, smanjiti bolove, a ujedno i poboljšati naše raspoloženje. Kad se kada napuni, u tu vodu dodajemo prethodno izmiješano pola decilitra sojinog vrhnja (može i žlica meda) s ukupno 15-20 kapi eteričnog ulja.

Ukoliko se želite osvježiti, te pokrenuti tijelo i um, koristit ćemo hladniju voda (18-21 stupnja C) i eterična ulja ružmarin 1,8 cineol, đumbira, eukaliptusa globulus. Neutralna kupka je idealna ako se želimo opustiti (temperatura od 29-34 stupnja C) s eteričnim uljima kamilice rimske, lavande prave, mandarine, slatke naranče. A vruća kupka, od 38 stupnjeva C, prikladna je kod problema s imunitetom (idealno kad osjetimo da vas „hvata“ prehlada), s eteričnim uljima ravensare, čajevca, niaulija.

Kupke općenito, a naročito sa soli, mogu biti iscrpljujuće te je dobro nakon toga se odmoriti. Poslije odmora, kojih sat vremena nakon kupke, dobro je na kožu nanijeti neko fino hranjivo ulje, kao na primjer avokado koje će je nahraniti i spriječiti isušivanje.

Ove aromatične kupke s eteričnim uljima pomažu i kod nesanice, psihičkog i fizičkog umora, prehlada, oticanja zglobova, artritisa, reume, boli u mišićima, neugodnih emocija. Treba imati na pameti da se ne preporučuju kod osoba s visokim krvnim tlakom ili koje imaju problema sa srcem.

Eto, sigurna sam da ćete uživati u ovim mirisnim kupkama. Ukoliko još k tome dodate par svijećica, čašu vina,....doživljaj će biti potpun....


Post je objavljen 16.09.2009. u 11:44 sati.