Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U mimohodu vinkovačkim ulicama sudjelovalo 2.500 sudionika

VINKOVCI - Više od 2.500 sudionika prošetalo je jučer vinkovačkim ulicama na svečanom mimohodu i reviji konjskih zaprega koji je 44. puta sastavni dio Vinkovačkih jeseni, a i njegova najmasovnija priredba koju redovito gleda i prati i najveći broj gledatelja ne samo na ulicama Vinkovaca nego i preko televizijskih ekrana. Mimohod su predvodile Vinkovačke mažoretkinje zajedno s Gradskim puhačkim orkestrom grada Vinkovaca koji je odsvirao, simbolično poznatu pjesmu "Gori lampa nasrid Vinkovaca". Slijedili su konjanici koji su od vinkovačkog gradonačelnika, dr. Mladena Karlića, zatražili dopuštenje da mimohod krene, a za njima i pobjednici raznih manifestacija; Mladost i ljepota Slavonije, Zimsko spremanje u Antinu i natjecanja u Etnofrizurama kao i predstavnici Šokačkih rodova, Trenkovi panduri i KUD "Tkanica" u stiliziranim gradskim nošnjama. Potom su ulicama plesali i pjevali KUD-ovi iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore, njih 70-ak.
Među sudionicima je bio i velik broj djece najrazličitijih dobi poput jednogodišnje Nike Apić iz Vinkovačkih šokačkih rodova, ali je bilo i sudionika starije dobi poput vitalne starice iz KU "Žutopas" Smokovljani-Visočani koja je posjetiteljima Vinkovačkih jeseni pokazala kako i u 79. godini može zaplesati linđo! Posjetitelji, koji su i ove godine zakrčili vinkovačke ulice, bili su oduševljeni konjskim zapregama, a ove ih je godine bilo 50 te 25 konjanika. Oni su ove godine zaobišli novouređenu pješačku zonu kako je ne bi oštetili, ali ostatak rute pratili su ostale sudionike mimohoda. Svi sudionici mimohoda nakon prolaska kroz grad i preko središnje pozornice gdje se o svakom od društava moglo čuti i nekoliko riječi, zaputili su se prema pomoćnom igralištu HNK "Cibalija" gdje su zaplesali veliko kolo. Predstavnike folklornih skupina 44. Vinkovačkih jeseni i ove je godine primio vinkovački gradonačelnik.

Marijana BAN

GLAS SLAVONIJE




I ove godine je u okviru folklorne manifestacije Vinkovačke jeseni, održana Etnorevija Vinkovci na kojoj su prikazani radovi etnokreatora i etnofrizera koji su te godine izabrani kao najbolji na natjecanjima "Etnokreacija Hrvatske" i "Etnofrizura Hrvatske" koje se održavaju u svibnju.


Post je objavljen 14.09.2009. u 14:21 sati.