Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dalmata

Marketing

kaštelanska Kula Nehaj

Pošto je ovi moj post ispod vec polako poceja vatat paucinu i vonjat na starežinu bilo bi vrime da petan štakod novoga.

A onda opet nisan baš nešto u velikon nadahnucu za pisat pa evo baren da se malo podsitimo na jedno misto koje je bilo dil moje a mislin i veše mladosti tamo davnih 80ih.

Onako slucajno zateknen se ovde i bacin pogled na ovu kulu koja je nekad davno bila jedno od mista di smo provodili noci i noci .......di se izlazilo u ono vrime......kula u Nehaju.
U ono vrime to je bilo jedno od naših omiljenih mista za kraj litnjih veceri ....ono kad bi se završilo jurcanje motorima naokolu i kad bi došlo doba noci kad je tribalo malo odplesat koji sentiš sa fureštin šinjorinan ...... onda smo se spuštali do mora u Nehaju ......u kulu.......

kula


Puno lipih uspomena vezano je za ovo misto koje danas zjapi prazno ......zapušteno.....napušteno.Pa se covik onako tužno zapita ma jesmo li mi stvarno tako manit narod da naznamo iskoristit sve šta nan pruža naša prošlost........nije mi jasno da se i danas tamo ne more smistit neki night klub koji bi virujen bija interesantno misto za nocne izlaske kako domacemu svitu a tako i fureštima kojima u zadnje godine i ne nudimo ništa više od sunca i pritrpanih plaža do kojih za doc tribaju izgubit po dana vozec se po ovako lipin cestama koje samo mi jemamo...........

Ostavljan evo i ja kulu da i dalje sama tužno odmara svoje stare zidine koje pantu neke svitlije trenutke ...... trenutke kad je pružala nocno utocište mladosti ......

kula


E sad otic a ne rec par rici o ovoj kuli nebi bilo u redu .....
Trogirski plemic Stjepan Stafileo( neka vas prezime ne cudi bija je covik grcke sorte) sagradija je 1508.godine utvrdu oli kako bi se reklo kaštel na podvodnom kamenu /siki uza samu obalu....oko te njegove utvrde polako se pocelo formirat naselje ......ovo naselje vecinom su naselili stanovnici Bijaća ( o tomen san vec ranije pisa pa se nebi sad ponavlja :) ) naselje je nazvano Štafilić po samome vlasniku utvrde oko koje se razvijalo naselje.......

E sad šta san se uvatija Štafilića ??? Kula o kojoj je ric nalazi se u Kaštel Štafiliću ali istini za volju ona zapravo nije povjesni dil Štafilica......vec je dil drugog naselja koje se formiralo sa zapadne strane toga mista koje su naselili Senjski uskoci .....kula koja se nalazila na samon obali ili bolje receno u moru podsjecala ih je na njihovu Senjsku utvrdu Nehaj .....pa su svome novom naselju i dali ime Nehaj.

kula


Ovu kulu zapocela su gradit 1548.godine trogirski plemici braca Ludovik i Ivan Lodi ........ nažalost nakon njihove smrti gradnja ove utvrde nije završena pošto nisu imali muških potomaka pa je ostala do dana današnjeg izgrađena samo do gornjih pragova prvog kata.

Utvrda koja se naziva Kula ili Fortica strši iz mora koje je danas oplahuje sa 3 strane dok je cetvrta strana nasipom spojena sa kopnom i mjestom Nehaj koji danas zajedno sa Štafilićem cine jednu administrativnu cjelinu-Kaštel Štafilić.

Jeste li znali = od svih kaštela jedino Štafilić sa Nehajem nije bija nikad popaljen ni razoren za vrime Turskih osvajanja.

Evo jedna lipa stara slika kule ciji zidovi pante i neke moje lipe trenutke.

kula



Post je objavljen 14.09.2009. u 12:17 sati.