Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Prljavo Kazalište - Moj je otac bio u ratu/Noć (Singl)(1979)

Ovaj sing Prljavog Kazališta kupila je moja mama 1979. godine. Ona je u to vrijeme kupovala singl ploče na veliko, pa je između ostalih singlica kupila i ovu.

Te 1979. godine prva postava mladića iz zagrebačkoga naselja Dubrave, pokušavala je pod utjecajem engleskog punka Sex Pistolsa i The Clash progurati Punk u Hrvatsku. Rezultat tih nastojanja je ova singlica.

Od pjesama koje se nalaze na tom singlu najviše sam volio slušati naslovnu "Moj je otac bio u ratu". U toj pjesmi me najviše oduševio snažni vokal njihovog pjevača Davorina Bogovića - Rinčija, kojeg i danas smatram za jedinog pravog frontmana grupe. Samo je Davorin mogao provoditi glazbene zamisli Jasenka Houre - Jaje, koji je u prvoj fazi rada grupe bio "zakačen" za Punk, a u njihovoj glazbi prve faze osim ovih engleski Punk grupa mogu se osjetiti i utjecaji "Rolling Stonesa", kad kažem Stonesa onda prije svega mislim više na vizualni identitet grupe, Poznata velika usta i jezik proboden sa zihericom, koji postaje zaštitni znak"Prljavog Kazališta". Značajno je naglasiti da je ovaj singl prethodio tom prvom albumu grupe. Njegov dizajn je radio poznati hrvatski grafički dizajner Mirko Ilić.

Neobično je da pjesma «Moj je otac bio u ratu» nije objavljena na prvom albumu grupe, te je pala u zaborav. Ponovno je objavljena te 2001. godine na kompilaciji Sve je lako kad si mlad '77-'99 (na prvom od četiri CD-a). Pjesma «Noć» uvrštena je i na prvi album grupe.

Grupu je nakon snimanja ovog singla napustio gitarist Zoran Cvetković, te je ovo posljednji studijski uradak koji je Prljavo kazalište objavilo u svojoj početnoj postavi.

Photobucket
Photobucket

Popis Pjesama:

a1. Prljavo Kazalište - Moj je otac bio u ratu (Jasenko Houra, Zoran Cvetković)

b1 Prljavo Kazalište - Noć (Jasenko Houra)


PREUZMI

PREUZMI




Post je objavljen 12.09.2009. u 13:10 sati.