Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Ižimača 2009.

"Ižimača"- naziv je velike folklorne manifestacije, koja se već dvadeset osmi put održava u ovom šokačkom selu, udaljenom četrdeset kilometara od Slavonskog Broda.

Godine 1978. u Beravcima je na inicijativu Muzeja Brodskog Posavlja, u organizaciji KUD-a "Ivan Goran Kovačić", priređena prva "Ižimača", jedinstvena smotra folklora u Hrvatskoj. Okosnicu ove priredbe čini prikaz "ižimanja"- cijeđenja jabukovog mošta na drvenoj napravi "ižimači" koju okreću konji. "Ižimača" ili "moštara", sastoji se iz dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač- "točak" koji drobni voće, a pokreće ga par konja koji tjeraju u krug oko valova. Usitnjeno voće pokupi se i nosi u prešu, drugi dio ižimače, gdje se preša i cijedi - "ižima mošt".

Slatki mošt mogao se piti odmah, ili se od njega pekla rakija. Od jabuka "divljaka" pustilo se da mošt prokisne u ocat- "sirće", koje se upotrebljavalo za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.

Program "Ižimače" sastoji se od povorke KUD-ova kroz selo, a u povorci je i konjska zaprega s kolima natovarenim jabukama koje će se "ižimati". Dolaskom u etno - park zaigra sigurno najveće kolo u Slavoniji. Zatim se demonstrira rad "ižimače", drobi voće i cijedi jabukov mošt, koji se može odmah i kušati, te potom slijedi nastup KUD-ova na ljetnoj pozornici. Tako prođe jedno ugodno nedjeljno poslijepodne. Beravčanima je dan „“Ižimače“ postao drugi „kirvaj“, kada im dolaze gosti sa svih strana.

Dođite i vi u Beravce na "Ižimaču", u nedjelju 13. rujna, a program počinje povorkom KUD-ova u 14 sati. Uslijedit će kolo u etno parku,, prikaz rada ižimače, te od 16 sati nastup folklornih skupina i izbor najljepše djevojke, snaše i momka.

Radio slavonija

Post je objavljen 10.09.2009. u 14:22 sati.