Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Imaju li mačke pupak?

I odgovori na još 244 pitanja iz svijeta znanosti
Paul Heiney
Naklada Ljevak

Predobro smišljeno i još bolje odrađeno. Ova je pitanja trebalo smisliti, to je ono orginalno. Djeluje kao mini enciklopedija znanja sa nesvakidašnjim pitanjima, ali obično takve knjige niste obavezni cijele pročitati, nego samo ono što vas zanima. Ali 'Imaju li mačke pupak?' Tjera vas da čitate što brže jer su stvari koje otkrivate sve čudesnije i zanimljivije. Uostalom, po samom naslovu zainteresirat će svakoga.


Koliko vremena u životu zbog treptanja provedemo zatvorenih očiju?
Jedan treptaj traje približno 0,3 do 0,4 sekunde. Trepćemo oko 5 puta u minuti, svake minute, oko 18 sati dnevno. Kad se sve to zbroji, oči su nam zatvorene pola sata dnevno, tj. oko 5 godina tijekom života.

Koliko u čovjekovom tijelu ima kostiju?
Kostur odraslog čovjeka sastoji se od 206 kostiju, koje tvore dva zasebna sustava: aksijalni kostur, tj. tijelo, i apendikularni (periferni, udni) kostur, tj. ruke i noge. U kralješnici ima 26 kostiju, u neurokraniju ih je 8, u licu 14, postoji još 7 kostiju lubanje. Prsnu kost i rebra čini 25 kostiju, 64 ih je u rukama, a 62 u nogama.

Zašto se smijemo i što izaziva smijeh?
...procjenjuje se da ćete, nasmijete li se 100 puta, za tijelo učiniti koliko i kada 10 minuta provedete na spravi za veslanje.

Što uzrokuje pospanost?
... Vjerujete li da dosada, topla soba ili težak objed uzrokuju pospanost, posve ste u krivu. Ako dosada, topla soba ili bilo što drugo kod vas izaziva osjećaj snenosti, radi se o tome da vam nedostaje sna i potrebno vas je stimulirati kako biste ostali budnima. Ako se u kakvoj dosadnoj situaciji ili kada negdje drugo sjedite često osjećate pospano ili sneno, tada je gotovo posve sigurno da ste nagomilali velik dug na području spavanja.

Koja je razlika između noktiju na rukama i noktiju na nogama?
... Jedina je razlika u tome što nokti na rukama rastu brže od noktiju na nogama: tjedno 0,5mm. I na rukama i na nogama nokti rastu brže kad je vruće nego zimi. Da ponovno izraste, noktu na ruci treba 4-6 mjeseci, a sporom starom noktu na nozi 12-18 mjeseci.

Kakve sve bakterije nosimo na dlanovima i možemo li ih se riješiti pranjem?
... Procjenju se kako na svakoj ruci imamo između 10 tisuća i 10 milijuna bakterija. Pranjem ruku uz nečistoću i odumrlu kožu uklanjate i velik broj bakterija, a sapun pomaže da se čestice odlijepe s kože, prijeđu u vodu i tako speru s ruku. No pranje ruku ne uništava bakterije, već ih samo uklanja.

Koliko u čovjekovu tijelu ima žila? Imaju li svi ljudi jednak broj žila?
U tijelu ukupno imamo 97.000 km krvnih žila, što je dvaput više od opsega Zemlje na području ekvatora.

Spavaju li medvjedi zimski san?
Tijekom zimskog sna kod medvjeda dolazi do općeg prekida svih tjelesnih sustava. Medvjedi tada ne jedu, ne piju i ne obavljaju nuždu; urea im se reapsorbira kroz stijeke mjehura, no umjesto da u tijelu izazove povišenu razinu dušika, bez poteškoća se pretvara u iskoristive aminokieline i bjelančevine, tjelesna temperatura pada im nekoliko stupnjeva ispod uobičajenih 36,9, no nikad ispod 31,6 stupnjeva; disanje im se s uobičajenih 98 smanjuje na 8-10 udisaja u minuti; potrebna im je tek polovica običajeno nužne količine kisika; probavni organi i bubrezi gotovo su potpuno neaktivni.
Začudo, ne dolazi do trajnog gubitka mišićnih funkcija, iako ih ne koriste; ne dolazi ni do gubitka koštane mase, kao ni do dehidracije, iako u pukome nastojanju da se održe na životu dnevno potroše i 4000 kalorija. Nevjerojatno!

Koliko izmeta proizvede slon?
Pazite se, količina je uistinu slonovska! Slon dnevno stvara oko 150 kg izmeta, dakle i do 1 tone tjedno.

Koliko očiju ima kišna glista?
Niti jedno...

Zbog čega namirnice stavljene u vruću tavu cvrče? Je li to neka kemijska reakcija?
To cvrčanje je jednostavno zvuk sitnih kapljica masnoće i vode koje se sudaraju. Kad nešto zagrijavate, masnoća se topi i kapa. Iz namirnice izlazi i voda, pa kako se te dvije tvari ne mogu miješati, obje su vrlo vruće, na kocu se prilično silovito nastoje jedna drugoj skloniti s puta. Zvuk koji čujete je ubrzano gibanje.

Zašto prepečenac ima drukčiji okus od kruha?
Kad tostate kruh događaju se dvije stvari. Kao prvo, iz kruha zbog topline isparava voda, pa postaje suh. Kao drugo, šećeri na površini kruha počinju se karamelizirati, te dolazi i do reakcija između šećera i površinskih bjelančevina. Zbog tih reakcija kruh poprima smeđu boju. Karamelizacija je naziv za velike kemijske reakcije do kojih dolazi kad bilo koji šećer zagrijavamo do točke u kojoj se počinje raspadati. Tijekom karamelizacije nastaje više od stotinu različitih sastojaka, od kojih mnogi imaju jasno izražen okus, pa preprženi kruh upravo zbog njih poprima novi okus.

Koje je najveće živo biće?
Medna gljiva (Armillaria ostoyae) najveći je organizam na svijetu. Pronađena je ispod površine zemlje u Nacionalnom parku Malheur na istoku Oregona i sad zauzima 2200 jutara. Počela se razvijati iz jedne jedine sićušne spore koju nije moguće vidjeti bez mikroskopa, te se u idućih 2400 godina polagano širila šumom (usmrćući pritom stabla koja su joj se našla na putu). Nitko još nije procjenio koliko je teška.

Okreću li se svi planeti u istom smjeru? Kojom se brzinom okreću?
Gledano sa Sjevernog pola, Zemlja se okreće u smjeru obrnutom od kazaljke. I većina ostalih planeta kreće se u tom smjeru. No Venera se, recimo, okreće u smjeru kazaljke na satu, ili 'retrogradno', što znači da na Veneri Sunce izlazi na zapadu a zalazi na istoku. Nitko ne zna razloge za to. Moguće je da je Veneru još vrlo rano tijekom oblikovanja pogodilo neko veliko tijelo, pa se zbog toga počela okretati u suprotnom smjeru.
Najbrže od svih planeta okreće se Jupiter – treba mu malo manje od 10 sati da se posve okrene oko svoje osi. Kao što znamo, Zemlji za to trebaju 24 sata. Veneri treba najviše vremena – puna 243 dana. Merkuru koji je nabliže Suncu, treba samo 59 dana. Evo još nekih podataka: Mars – 24 sata i 27 minuta, Saturn 10 sati i 39 minuta, Uran 17 sati i 54 minute, Neptun 19 sati i 12 minuta.




Post je objavljen 10.09.2009. u 13:21 sati.