Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/duhek

Marketing

Boje jeseni

Pozdrav svima!

Kako nam se bliži jesen, vukući za sobom moj rođendan - koji smatram jesenjskim, premda kalendarski još spada pod ljeto (14.09.) – našla sam se potaknutom napisati koju riječ o ovom dobu, i staviti koju slikicu prekrasnih, toplih, jesenjih boja.
Slikice sam našla na netu, dakle, nisu sve moje pa nadam da mi niko neće zamjeriti i svakako se zahvaljujem autorima na njima jer su predivne i svjedoče njima na čast!





Ovo je doba posebno jer predstavlja i početak i kraj ciklusa prirode – s jedne strane, najavljuje kraj ljeta i ljetnih ludosti, ozbiljnost i smirivanje, ne samo za djecu, već za sve nas radne ljude; najavljuje i, osim pregršti boja i ugodnih jesenjh temperatura, kiše, mrazeve, sliku prvog inja na krošnjama i ranog mraka i magle, koju slijede Svi sveti, sa prekrsanim krizantemama, svijećama i svim gotičarsko obojenim romantizmom - i Halloween - koji smo i mi prisvojili, dok su ga neki od nas u srcima nosili oduvijek; i naposljetku, najavljuje početak kraja koji mnogi s nestrpljenjem očekuju kao krunu svih zbivanja tijekom tekuće, uskoro protekle, godine – slavlje Božića i Nove Godine, kada sve domačice, naveliko posežu za svojim starim kuharicama i „cake-grimoarima“ kako bi oživjele čaroliju slastica, a ukrasi s borova po svuda – od gradskog Trga i ulica, preko dućana i institucija, do naših domova – oživljavaju svaki kutak u zimski san ušuškane prirode i, isčekivanjem blagdana oživljenog društva…



Jesen, i posebice rujan, označavaju i za većinu nas kraj godišnjih odmora i mogućnosti duljih putovanja; pa ipak, malo nas toga toliko mami van iz naših domova poput pekrasnih slapova žutog, zelenog i purpurnog lišća…Iskreno, meni osobno svake godine u ovo doba dođe da se opet učlanim u palninare, ili barem dam petama vjetra u smjeru manjih, živopisnijih gradića poput Samobora i Varaždina, kojima jesen posebno dobro pristaje ;-)











Da je jesen stigla uvijek prvo primjetim na placu; uobičajna šarolikost sada je još intenzivnija, a sa štandova nas poziva pravo obilje plodova pršteći zlatnim, grimiznim i žuto- smeđim tonovima.



A time nam dolazi i doba kesten - pirea, kao dodatak u mnogim slasticama, ili sam sa šlagom, ili na još mnogo načina! njami A ako kestene pritom sami berete pa potom spravljate kesten - pire, svaka vam čast!thumbup



Svakako, donosim vam i par recepata! yes

Kesten pire sretan

Priprema:
Zasjeći koru kestena i staviti ih u ključalu vodu. Kestene kuhati u zaslađenoj vodi. Kada se skuhaju, propasirati ih, dodati malo toplog mlijeka i ruma za aromu te izmiksan maslac. Sve pažljivo izmiješati, propasirati i raspodijeliti u porcije te ukrasiti šlagom.

Sastojci:
-1 kg kestena
-1 žličica šećera
-100 g maslaca
-malo mlijeka
-malo ruma
-šlag

Trajanje pripreme: 60 min

Kestenove kuglice

• 400 g kesten pirea
• 200 g čokolade u prahu
• 100 ml slatkog vrhnja
• 20 ml ruma
• 50 g šećera u prahu
• 100 g čokoladnih mrvica (dražeja)

Opis:
Kad su ove kuglice u pitanju, omjer utrošenog vremena i krajnje ugode za Vaše nepce svakako ide Vama (i nepcu!) u korist! Ne samo da su jako jednostavne za pripremu već usto jako efektno izgledaju pa ih bez bojazni možete iznijeti i na svečani stol.

Priprema:

U zdjelu iznad pare stavimo čokoladu u prahu, ulijemo slatko vrhnje, te stalno miješamo pjenjačom dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. Zatim ulijemo rum, dodamo šećer u prahu, kesten pire, kuhačom izradimo u jednoličnu smjesu i stavimo na stranu da se ohladi. Ohlađenu smjesu premjestimo u hladnjak na dva sata da malo stvrdne. Zatim od smjese pravimo kuglice veličine oraha tako da prste i dlanove navlažimo s malo vode, žličicom na dlan jedne ruke stavimo malo ohlađene smjese i oblikujemo kuglice. Kuglice pojedinačno uvaljamo u zdjelu s čokoladnim mrvicama (dražejama), svaku stavimo u prikladnu papirnatu košaricu i poslužimo.



Dakle - ne zaboravite uživati u plodovima prirode, njenim slikama i svemu što ona nudi, u jesen ali i svako drugo godišnje doba! Zastanite i osvrnite se oko sebe, uživajući u svakom trenutku, a nadam se, i u ovim toplim slikicama jeseni!

Pozdrav svima i čitamo se opet uskoro! wave

Post je objavljen 10.09.2009. u 19:16 sati.