Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Mala Gospa - spomen dan na rođenje Blažene Djevice Marije


Image and video hosting by TinyPic

Mala Gospa je spomen na dan rođenja Blažene Djevice Marije i slavi se svake godine 8. Rujna.

Marijino rođenje je pretkazano i naviješteno u Starom zavjetu a svoje početke blagdana ima u Jeruzalemu u 5. stoljeću. Tada je naime na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe, najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu. Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomen dane svetaca uzima njihov "rođendan za nebo", to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje - Malu Gospu 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: „ Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak."

Iako je Mala Gospa manji blagdan, ne zapovijedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu.

Danas je Dan, kada već desetljećima cijela obitelj Kostanjevečki (bake, djedovi, majke, očevi, brača, ujaci, strine, tete, nećaci… ) po zagovoru Blažene Djevice Marije hodočasti u marjansko svetište Mariju Bistricu.
Danas je Dan, kada već sedam godina s nama hodočasti i naša mala Anja.


Post je objavljen 08.09.2009. u 08:00 sati.