Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

Mala Gospa - blagdan Marijina rođenja

Isusovi sljedbenici još su u onom prvom naraštaju mogli nešto više saznati i o djetinjstvu njegove majke. Apostoli i učenici osobno su je poznavali. Evanđelje pamti i kako je znala na Isusa obzirno djelovati, kao kad ga je na svadbi u Kani diskretno upozorila da je ponestalo vina, a on se odmah ogradio da se to ne tiče ni nje ni njega. Zatim je naglo blistavo popustio izravno se posluživši božanskom moći nad materijom pretvorivši vodu u vino.

Ta bilješka u evanđelju nije usputna, nego na određeni način postavlja Mariju na pravo mjesto. Ona nije božanstvo, Bog je ne mora ni isticati, ali je kao njezin Sin ozbiljno shvaća. A ona od njega traži samo ono što ljudima zaista treba jer ostati usred svadbe bez kapi vina bila bi nezaboravna sramota za obitelj.

Razumije se da su vrlo brzo novi kršćani uspjeli saznati i gdje je i od koga se Marija rodila. Zapamćeno je da su joj roditelji Joakim i Ana dugo bili bez djece, da su od Boga to začeće izmolili. Bilježi se - ne u Bibliji nego u drugim vjerodostojnim spisima iz onih dana - da je kao djevojčica bila na odgoju u Hramu zajedno s mnogima i da su svećenici prepoznali njezinu posebnost.

No, danas - na blagdan Marijina rođenja, na Malu Gospu - treba istaknuti da je rasla kao svako normalno dijete, ne u mitu nego u povijesti u određeno doba i na određenome mjestu, da je u obitelji naučila vjeru i povijesni smisao svoga naroda, njegovo poslanje - da je bila kći i učenica i vjeroučenica.

Prikladno je ovaj blagdan Marijina djetinjstva slaviti baš na početku školske godine. U svakoj djevojčici vrijedi gledati veliku nadu, odgajati je naobražavati i poštovati - kako je Ana postupala s Marijom. Djevojčice bi u obiteljima mogle ovaj blagdan doživljavati kao svoj posebni dan.

Svako je rađanje - ne samo Isusovo bogoljudsko - itekako važno. Treba ga radosno očekivati od prvoga dana začeća - radi njegove osobne sreće. Mora biti željeno da bi znalo radosno željeti.

don Živko Kustić

Post je objavljen 07.09.2009. u 20:41 sati.