Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Braća Rumuni

Vutru služe kao lek...

lek
Lokal sa natpisom „radnja iz snova“ u Jašiju

PREDUZIMLJIVI Rumuni, ubrzo pošto im je januara 2007. godine država ušla u Evropsku uniju, krenuli su u akciju i zamalo oduzeli Holandiji epitet raja za uživaoce marihuane. I to uprkos veoma rigoroznom zakonodavstvu koje zabranjuje konzumiranje i rasturanje svih vrsta droga.
Iskoristili su „rupu“ u zakonodavstvu i legalizovali prodaju indijske konoplje pod „firmom“ lekovitih i aromatičnih trava, mešavina sušenih gljiva i trava, soli za kupanje, sredstava za prehranu biljaka... Biznis buja i trenutno u ovoj karpatskoj zemlji ima više od 300 prodavnica gde se, pod raznim nazivima, slobodno kupuje marihuana. Postoji širom zemlje i bezbroj kafića koji nude „pušenje lekovitih trava“, na čijim firmama se ona izričito ne pominje, ali njihova delatnost se nedvosmisleno vidi po crtežu lista indijske konoplje tik uz ime lokala!
Rumunsko izdanje ekonomskog časopisa „Forbs“ procenjuje da godišnje ovaj biznis donosi vlasnicima prihod od najmanje 30 miliona evra.
Rumunska javnost je tek nedavno postala svesna da se već više od godinu dana širom zemlje legalno prodaje droga, a ministarstvo zdravlja tek pre nedelju dana se probudilo i pokrenulo javnu raspravu o ovim pojavama. Javnost mora da „kaže“ svoje mišljenje do 19. septembra o novim propisima za legalnu prodaju lekovitih biljaka i halucinogenih supstanci koje će potom biti objavljeno u „Službenom glasniku Rumunije“.
- Svima je jasno da je sve što se događa u ovakvim prodavnicama i lokalima nezakonito, ali to tek treba da dokažemo - kaže farmaceut i član Nacionalne agencije za borbu protiv droge Anđela Pantea.
Najviše „prodavnica“ i lokala „za pušenje“ ima, iznenađujuće, na severoistoku u gradu Jašiju - oko 60, a u glavnom gradu Bukureštu najmanje 30. Posebna priča je, kažu poznavaoci, rumunska obala Crnog mora tokom sezone godišnjih odmora. U luci Konstanci takve radnjice niču svakodnevno, a posebno omiljeno mesto je letovalište Vama veke, na samom jugu, tik uz granicu sa Bugarskom. To je i razumljivo, jer je ovo seoce sačuvalo imidž letovališta za omladinu i boeme, koje je steklo još za vreme prethodnog režima, komunizma.
Priča je jednostavna i u njenoj osnovi leži profit. Bogdan Udra, koji je pre godinu dana otvorio prvu prodavnicu ove vrste u glavnom gradu „Spajs šop“, kaže:
- Svi misle da su naše mušterije mladi, bez zaposlenja. Potpuno pogrešno - svi „puše“ marihuanu bez obzira na starost i zanimanje, od službenika, advokata do najpoznatijih VIP ličnosti! Ne možete da zamislite koliko svakodnevno imam klijenata. Kada sam otvorio radnju krišom sam prodavao kesice kanabisa, sakrivene među flašicama šampona, pomada, sapuna. Danas imam četiri velike prodavnice u Bukureštu, virtuelnu prodavnicu na Internetu i sponzorišem najveće muzičke događaje u zemlji...
Posebno zanimljiva je priča dvojice 20-godišnjih studenata, Florina Konee i Aleksandru Dumitrua, koji su otvorili prvu virtuelnu prodavnicu kanabisa u Rumuniji. Počeli su, kažu, sa investicijom od 600 leja (manje od 150 evra) od čega su kupili u inostranstvu, posredstvom sajta, 10 kesica „Spajs golda“, najprodavanije mešavine kanabisa. Samo za tri dana ostvarili su zaradu od 400 leja (oko 100 evra). Njih dvojica su toliko proširili posao da prodajom elektronskim putem halucinogenih mešavina, mesečno imaju obrt od 15 hiljada evra, od čega je čista zarada najmanje 50 odsto.

OMILJENI “LEKOVI“
TRGOVCI, za sada legalni, kažu da su među mušterijama, pored klasičnog „pušenja“, najomiljenije tablete, mešavine koje sadrže i kanabis:
SPAJS DAJMOND sa aromom i mirisom vanile, ruže i jabuka, koja se prodaje za oko 30 evra po kesici;
JUKATAN FAJER sličnog mirisa i arome, ali sa znatno manjim dejstvom i cenom od oko 17 evra po pakovanju;
ČARDŽ PLUS koji se preporučuje za inhaliranje i ima slično dejstvo kao i ekstazi i prodaje se za oko 42 evra po pakovanju;
SMOUK PLUS koji se smatra najjačim proizvodom na tržištu i mešavina je čistih halucinogenih trava. Prodaje se za oko 35 evra po paketiću;
NEURO TRANS je najjeftiniji, oko 10 evra po pakovanju, i preporučuje se za žurke i mesta gde je zabranjeno pušenje. Tableta ne dozvoljava uživaocu da zaspi narednih 48 sati.

STROGO ZAKONODAVSTVO
VAŽEĆI zakoni Rumunije veoma strogo kažnjavaju korišćenje i rasturanje svih narkotika. Za upotrebu, čak i marihuane, predviđena je kazna od tri do pet godina zatvora, a za rasturanje bilo koje droge od 15 do 17 godina. Ne kažnjavaju se ili veoma blago samo lica kod kojih je nađeno manje od jednog grama marihuane.

Dragoslav Marković, 05.09.2009

Post je objavljen 14.09.2009. u 12:56 sati.