Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gamba

Marketing

Su Nuraxi

Jednom davno iza sedam mora... živio je jedan narod. Zvali su se Nurghi. Malo se zna o tome kako su živjeli jer vjerojatno nisu znali pisati ali se sa sigurnošću može reći da su bili ili opako jaki ili jako dobro organizirani. Naime otprilike prije 3500 godina gradili su stožaste strukure Nuraghe od vulkanskog kamenja težine do nekoliko tona kojeg je u to doba bilo.
Nuraghe
Uz to su i obrađivali to isto kamenje relativno precizno i od “isklesanih” komada radlili nosače krova. Nuraghe su bile visine do 15 m a napravljene na način da se bilo koji kamen može izvaditi a da se Nuragha ne sruši. A što ako se izvuku dva kamena? :) U donjim dijelovima nuraghe su bile napravljene od velikog kamenja da bi se svaki red prema gore sastojao od nešto manjih kamenih blokova. Na vrh bi dolazio jedan blok koji je služio kao strop i završetak stožaste strukture. Zbog samog načina gradnje i tehnologije koje su posjedovali Nuraghe su sve kružnog oblika. Na otoku ih ima oko 8000. Neke su vjerojatno imale samo obrambenu namjenu a neke samo stambenu ali o tome se može samo nagađati. Zanimljivo je da je ulaz u taj skup kamenja bio na sedam metara visine, a do tamo se moralo penjati užetom ili nekim primitivnim ljestvama.
Nuraghe
Nuraghe
Nuraghe
Su Nuraxi je najbolje očuvana Nuragha otprilike na sredini otoka. Prava visina se ne zna ali trenutno je otkopano 15 metara s time da joj vrh fali iz prozaičnih razloga. Naime gradioci Nurghi su očigledno u jednom trenutku napustili taj način gradnje i napustili ih. Kada su došli Feničani u Nurghama više nitko nije živio. Također otok nije bio štićen na bilo koji način što im je omogućilo nesmetano osvajanje. Kako je vrijeme prolazilo Nurghe su bile zatrpavane zemljom a stanovnici kasnijih doba, željeznog i brončanog , otkrili su Nuraghe kao neiscrpan izvor građevinskog materijala za svoje nastambe. A i relativno siguran jer se navodno nisu urušavale. E od tud i onaj vrh koji fali. Kako su naselja koja su bila građena kasnije bila građena tik uz Nuraghe na nataloženoj zemlji visokoj nekoliko metara, Nuraghe se sada ne mogu otkopati do kraja da bi se vidjelo koliko su zaista bile visoke. Koliko god bile napuštene već davnih dana Nuraghe su bile toliko kvalitetno napravljene da su ih pastiri koristili još u 20-om stoljeću kao zaštitu od vremenskih neprilika. Su Nuraxi je sklop od pet Nuragha u sredini kojih se nalazi maleno dvorište sa bunarom dubokim 15 metara, u kojem danas 3500 godina nakon izgradnje još uvijek ima vode.
Nuraghe


Post je objavljen 06.09.2009. u 16:32 sati.