Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Spavajte mirno: šansi za promjenu nema

Kao što se dugo očekivalo i najavljivalo, Nadan Vidošević najavio je svoju kandidaturu za predsjednika Republike. Tako je eto riješena jedna dilema o kojoj su Hrvati imali prilike tračati u birtijama i na mrežopisnim forumima. Sada će neko vrijeme biti aktualno pitanje hoće li se kandidirati Milan Bandić, pa tako dalje u tom stilu.

Obama: Change We can Believe InPredsjednički izbori doleze, u doba rastuće zabrinutosti zbog recesije, kao dobrodošla vrste zabave za mase: kruha još ipak ima (pa čak i piva), osigurati treba igara (nogomet, Blanka, predsjednički izbori, Red Carpet) i raja se ima čime zabavljati. Tako se odvlači pažnja od činjenice da ova vlada nema ni najmanjeg pojma što činiti u doba recesije. Bez ikakve vizije i koncepcije, u panici su donijeli neke mjere da napune proračun, a ne da suzbiju recesiju pokretanjem proizvodnje i potrošnje.

Sada se Nadan pojavljuje kao navodni "gospodarstvenik", čiji su poslovni uspjesi međutim upitni. Već je četvrti mandat na čelu Hrvatske gospodarske komore, državnog tijela koje je doduše načelno potrebno, ali koje lagodno živi od ubiranja obaveznog doprinosa, te je njegova učinkovitost vrlo upitna. Kao HDZ-ovac od početaka, svoj poslovni uspjeh zasniva na političkim vezama i sudjelovanju u razbojničkoj "pretvorbi vlasništva", gdje su se i kamionđije, sitni šverceri i referenti preko noći vukodlački pretvarali u nečuveno uspješne "poduzetnike".

Navodno veliki prosvjedi, koji se pripremaju na raznim stranama, obična su sprdačina. Svatko, tko iskuči s nekim stvarnim potencijalom, ubrzo će biti kupljen ili marginaliziran (pri čemu i poznati "hrvatski jal" ima važnu ulogu: "kaj bu on/a nama pripovedal i pravil se pametan, znamo mi unaprijed da je lopina kao i svi drugi"). Raja i dalje pokorno puši sve, što joj "elita" servira. Tako će i ostati, bez obzira tko bude izabran za predsjednika. Pojedinci se mogu dijelomice promijeniti: netko se oklizne, netko umirovi, netko novi iz šljama uzdigne (i bude kupljen), ali klasni interesi hrvatske politokracije nisu ugroženi.

Zato mirno spavajte: živjet ćete bijedno i daje, ali kruha, piva i igara će biti. O lopovluku onih na vlasti i dalje ćete brbljati, ali ništa stvarno nećete učiniti da se dogode, te ćete, kroz sarkazam, ogovaranje i nečinjenje, sudjelovati u održavanju statusa kvo.

Post je objavljen 05.09.2009. u 21:22 sati.