Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Rebecca Miller: "Tajni život Pippe Lee"

Krene dosadno, pa postane prosto. Toplo preporučujem.

Rebecca Miller je, tako bar kažu u Profilu, scenaristica, redateljica i glumica, kći velikog američkog dramatičara Arthura Millera (morala sam guglati, ali radi se upravo o onom Arthuru Milleru koji je oženio Marilyn Monroe. Rebecca je kći koju je imao s austrijskom fotografkinjom Inge Morath). Po ovom uspješnom prvijencu snimljen je i film sa Robin Wright Penn, Julianne Moore, Keanuom Reevesom i Winonom Ryder u glavnim ulogama. BTW, producent filma je bio Brad Pitt.

Na početku romana Pippa Lee je prava gospođa Dalloway, upravo se sa svojim trideset godina starijim mužem Herbertom Leejem preselila u umirovljeničku zajednicu u Novoj Engleskoj. Nenadano, ona počne mjesečariti, zaželi se cigareta, počne sanjariti o svom burnom prošlom životu… A onda se i njoj i čitatelju čitav njezin razuzdani život vrati natrag u lice: radi se o ženskom prokletstvu koje s Pippom slijedimo od njezine bake Sally, njezine majke Suky (amfetaminske ovisnice) sve do rođenja njezino dvoje blizanaca, Bena i Grace, a zatim i do njezina sadašnjeg života u umirovljeničkom selu. Knjiga je podijeljena na četiri dijela koja se prebacuju iz literarne prošlosti u literarnu sadašnjost.

Inače, Pippin muž Herbert Lee je urednik – tako dobivamo izvanrednu sliku umjetničkih i literarnih krugova Amerike iz druge polovice 20. stoljeća (vjerujem da je upravo to ono okruženje u kojemu je odrastala i sama autorica, Rebecca Miller, što daje dozu vjerodostojnosti njezinoj prozi).

Preporuka za čitanje: ako se osjećate dekadentno i uvjereni ste da nešto nije u redu s vama, svakako pročitajte «Tajni život Pippe Lee» - dogodit će se jedna od dviju stvari: ili ćete zaključiti da niste baš toliko u banani kao Pippa Lee, ili će vas učvrstiti u vašem uvjerenju.

Glazbena podloga: Beatlesi i Beach Boysi, eksperimentalnije stvari.



Post je objavljen 03.09.2009. u 14:58 sati.