Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Lagana tema




Na prošloj temi mi se netko požalio da su mi teme teške…. pa sam se odlučila na malo lakšu temu… s jednim receptom za lagani kolač i jednom laganom pjesmom.
Volim kuhati i peći kolače. Moje glavne učiteljice bile su mama, svekrva, starije kolegice na poslu, a s vršnjakinjama sam već bila u situaciji razmjenjivati iskustva i recepte.
U zadnjih deset godina bilo je puno virtualnih savjetnica i savjetnika… puno novih kulinarskih doživljaja i novih vrsta jela. Sva ta istraživanja obogatila su jelovnik moje obitelj, ali bilo je i jela koje smo probali samo jednom… i sasvim sigurno se kod nas više neće pripremati.
Razlog ove teme je novi recept za jedan jednostavan, lagan i odličan kolač. Taj recept je poseban jer sam ga dobila od jedne mlade Dalmošice. Rijetko sam u situaciji da mi puno mlađe osobe otkrivaju nešto novo.
Uz brojne kolače koje radim, tu su i razne pite: od jabuka, jabuka i oraha, sira…. a ona mi je otkrila pitu od jogurta i vrhnja. Svi moji recepti nose imena onih od kojih sam ih dobila… pa se ovaj zove Lenina pita. Možda ste ga negdje probali, možda ga i sami radite. No meni je on ugodna novost… pa sam ga odlučila podijeliti s onima koji ga još nisu probali… jer zbilja je odličan!

Lenina pita od jogurta i vrhnja

Tijesto:

4 žumanjka
30 dag brašna
10 dag šećera
20 dag margarina ili maslaca
1 prašak za pecivo
malo mlijeka

Sve sastojke dobro izmiješati (rukama) i podijeliti u 2 dijela....manji dio (oko trećine) staviti u frižider da se stvrdne i ohladi (najmanje pola sata),a veći dio(dvije trećine) rastegnuti i staviti peći 10-15 minuta na temp. oko 150.

Nadjev:

4 jogurta
2 kisela vrhnja
3 žlice brašna
4 tučena bjelanjka
2 vanilin šećera
10 dah šećera

Bjelanjke posebno istući,pa dodati ostaloj smjesi,lagano mutiti,te onda staviti peći na već ispečeni dio(koji se treba prethodno malo ohladiti).....peći oko 20 minuta.....
zatim opet malo ohladiti…
na sve ispečeno istrugati onaj ohlađeni dio tijesta iz frižidera.....strugari strugalicom (onom krupnijom....kao da se stružu jabuke.....)...ravnomjerno po tijestu,te peći sve skupa još oko 20 minuta dok se na zarumeni tijesto....





Post je objavljen 01.09.2009. u 21:37 sati.