Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markatastar

Marketing

POVEĆANJE PROIZVODNJE

Povečanje proizvodnje u postojećim kapacitetima, bez dopunskog ulaganja, može se ostvariti prerasporedom dnevnog radnog vremena s 3 smjene po 8 sati na 4 smjene po 6 sati radnog vremena.
Nepovoljan učinak predloženog skraćenja radnog vremana sadašnjm zaposlenicima za 25% logično bi i primanja umanjio za isti postotak, jer bi i radni učinak bio toliko manji.
Sadašnji raspored dnevog radnog vremena je slijedeći:
I - smjena od 6 sati do 14 sati
II - smjena od 14 sati do 22 sata
III - smjena od 22 sata do 6 sati drugog dana.
Novi raspored dnevnog radnog vremena mogao bi biti:
I - smjena od 6 sati do 12 sati
II - smjena od 12 sati do 18 sati
III -smjena od 18 sati do 24 sata
IV - smjena od 0 sati do 6 sati
Po mom skromnom mišljenju novi raspored dnevnog radnog vremena bio bi učinkovitiji od sadašnjeg rasporeda radnog vremena, pa bi troškovi proizvodnje za koji postotak bili manji.
Troškovi proizvodnje smanjili bi se i radi:
1 - broj zaposlenih bi se povećao, što bi smanjilo naknadu za nezaposlene
2 - radne organizacije koje rade u jedoj smjeni 8 sati mogle bi raditi u dvije smjene dvanest sati, što bi povećalo broj zaposlenih ili smanjilo radni prostor
3 - vrtići, škole i slične ustanove mogle bih raditi u dvije smjene i tako duplo povećati broj korisnika svojih kapaciteta
4 -državna uprava i njeni organi povećali bi za 50% iskoristivost svojih kapaciteta
5 - zaposlenici bi imali slobodno prije podne ili poslije podne pa bi slobodno vrijeme mogli koristiti za ispunjenje svojih želja
6 - riješio bi se problem viška radne snage koja nastaje uvođenjem učinkovitijih strojeva u radni proces. Prekinula bi se dosadašnja praksa otpuštanja viška radnika radi uvođenja novih strojeva u proces prizvodnje, a uveo princip skraćenja radnog vremena. Time bi radnici postali sigurniji u svoje radno mjesto, rado bi prhvaćali nove strojeve i imali od njih koristi
7 - organizacije uslužnih djelatnosti također bi imale koristi od dvosmjenskog radnog vremana. Za 50% bi produžili uredovno radno vrijeme u svojim uredima i time povećali njihovu iskoristivost bez dodatnih troškova
Na temelju gore izloženog povoljnog učinka predloženog rasporeda radnog vremena postigle bi se, bez dodatnih ulaganja, uštede u pojedinim stavkama, koje utječu na cijenu proizvoda.
Po mom mišljenju uštede u procesu proizvodnje predloženim radnim vremenom su slijedeće:
1 - povećanje produktivnosti rada radi kraćeg radnog vremena za nekoliko postotaka
2 - povećanje iskoristivosti radnog prostora bez novih ulaganja
3 – ukupno smanjenje naknada nezaposlenima
4 - smanjenje broja socijalno ugroženih radi veče zaposlenosti
5 - smanjenje novih investicija Državne uprave i samouprave za novi radni prostor
Neke od ovih stavaka smanjile bi pritisak na državni proračun i porezni pritisak na privredu.
Uštede na gore izloženim stavkama u procesu proizvodnje mogle bi iznositi i do 15% za koji bi se iznos mogla povećati radnička primanja, a što ne bi umanjilo dobit poduzeća, pa bi radnička primanja bila manja za 10-15% od sadašnjih.
Sigurno da novo radno vrijeme ne bi moglo apsorbirati sav višak radnog vremena,koje nastaje radi tehničko-tehnološkog razvoja a da ne dovede u pitanje učinkovitost proizvodnje radi gubljenja vremena kod smjene radnika. Struka bi mogla odrediti optimalno radno vrijeme u jednoj smjeni za pojedine proizvode.
Ako bi ipak došlo do ukidanja radnih mjesta radi učinkovitijeg tehičko-tehnološkog procesa u proizvodnji, naknada za izgubljeno radno mjesto po kolektivnom ugovoru mogla bi se isplaćivati u mjesečnim obrocima dovoljnim za solidno preživljavanje do iznosa određenog kolektivnim ugovorom uz suglasnost primatelja naknade. Ukoliko radnik ima interesa, volje i znanja za otvaranje samostalnog privrednog objekta, bivše poduzeće bilo bi mu dužno pomoći savjetom i ostalim nematrijalnim pogodnostima, a materijalno do iznosa po kolektivnom ugovoru za otvaranje takovog objekta i pratiti njegov rad dok se objekt ne osamostali.
Ova moja ideja nije stručno obrađena, jer nisam od te struke,a dob mi neda da kopam po raznim arhivama kako bi došao do statističkih podataka koji su potrebni za stručnu analizu ove ideje.
Mislim da je ideja dobra i da bi je trebalo stručno analizirati, pa ako struka ocijeni da je prihvatljiva i provesti. Pogotovo da se radnici ne otpuštaju radi uvođenja u proizvodnju učinkovitijih strojeva, već da im se skraćuje dnevo radno vrijeme, što bi učvrstilo sigurnost radnog mjesta i poboljšalo odnose između radnika i poslodavaca.


Post je objavljen 01.09.2009. u 18:08 sati.