Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

Franjevačko hodočašće u svetište sv. Ive u Podmilačju 30.08.2009.

Brate i sestro!
Veliki jubilej osamstote obljetnice franjevačkog reda zaslužuje pozornost ne samo franjevaca nego i cijele Crkve i svih ljudi koji cijene što su franjevci kroz dugih osam stoljeća učinili u vjerskom, kulturnom ili nekom drugom području.
Po cijelom svijetu odvijaju se u ovoj prigodi jubilarna slavlja. Nije malen broj onih koji su se kroz tri godine od 2006.-2009. Na različite načine pripravljali da svečano proslave prva franjevačke početke i milost koja je potekla preko franjevačke karizme. Zaista zadivljuje što je sve učinjeno u tom pogledu.
Franjevke i franjevci u hrvatskom narodu, pod geslom Idi Franjo popravi moju kuću! Pokrenuli su također niz događanja kojima su obilježili ovaj jubilej. Ta us događanja imala u prvom redu duhovni sadržaj. Njih su pratili i drugi poticaji kojima se željelo posadašnjiti i preutemeljiti franjevačku karizmu za ovo naše vrijeme. Rijetko koji narod ima razloga slaviti franjevaštvo kao hrvatski narod. I danas spadamo među najfranjevačkije narode na svijetu.
No, cilj današnjeg slavlja nije kititi se svojom slavnom prošlošću nego učiniti nešto da i mi danas budemo sve više nošeni istinskim Franjinim duhom. Jer , i on nas opominje da se ne uznosimo zaslugama drugih nego da sami slijedimo uzvišene primjere.
Stoga je odlučeno da se zajedničko slavlje svih jubileja svetog Franje održi upravu u Podmilačju, svetištu sv. Ive. Ima više razloga za takvu oduku. Zemljopisni položaj i mogućnost prihvata velikog broja vjernika nisu bili jedini razlog. Htjelo se, naime, katolicima u Bosni i Hercegovini na ovaj način dati podrška da ostanu na svojoj zemlji te da i daje svjedoče one vrijednosti koje su tu stoljećima, uz potporu franjevaca, življene.
Brate i sestro, dobro došli u Podmilačje!neka vas prate darovi Mira i dobra!

Fra Josip Sopta
Predsjednik konferencije
Južnoslavenskih provincijala
































































Post je objavljen 31.08.2009. u 19:37 sati.