Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Profil objavio Antologiju kanadske kratke priče

'Život na sjeveru : Antologija kanadske kratke priče'
urednik: Antonija Primorac
izd. Profil International
228 str. , tvrdi uvez
cijena: 219,00 kn

Riječ izdavača


Ova antologija prikaz je suvremene kanadske priče na engleskom jeziku od osamdesetih godina do dana, a osmišljena je i tematski podijeljena na četiri dijela, vezana za ključna pitanja u načinu na koji Kanađani promišljaju vlastiti identitet.

U poglavlje „U potrazi za pripadanjem“ uvrštene su pripovijetke autora (D. Bezmozgis, M.G. Vassanji, R. Mistry, D. Brand) koje progovaraju o tome što znači pripadati kanadskom identitetu, o ulozi useljenika u novoj zajednici i načinima njihova uključenja (pojedinaca kao i skupine) u kanadsko društvo.

Poglavlje „Kroz krajolik“ donosi tipično kanadske teme: fascinaciju suvremenih pisaca prostorom, putovanjem, udaljenostima i divljinom (W. Johnston, J. Grant, A. Munro, L. Moore), dok „(Pre)pričam ti priču“ pokazuje kako se već etablirani načini pripovijedanja, u zadnjih desetak godina etiketirani kao tipično „kanadski“, (npr. Distancirani, odmjereni, „hladni“ način pripovijedanja; tematske preokupacije mitskim, snovima...) očituju u suvremenoj kratkoj prozi (M. Atwood, S. Heti, T. Findley, Y. Martel, A. Macleod).

Priče u posljednjem poglavlju, „Unutarnji glasovi“, u djelima G. Vanderhaeghea, C. Shields, Z. Gartner i D. Couplanda razotkrivaju „tipične kanadske opsesije“.

***

Antonija Primorac - asistentica za englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Splitu. Magistrirala tezom o kulturalnoj hibridnosti u suvremenoj postkolonijalnoj književnosti i teoriji. Istraživački interes: „nove“ književnosti na engleskom jeziku. Članica Hrvatsko-kanadskog akademskog društva (HKAD) i Srednjeeuropskog udruženja za kanadske studije (CEACS). Boravila u Kanadi od studenog 2004. do kolovoza 2005.

Priredila i prevela ciklus „Suvremena kanadska proza“ za Hrvatski radio, Treći program (emitirano u rujnu i prosincu 2005., urednica Ana Grbac). Priprema rad o Europi kao narativnom prostoru i prostoru imaginacije u suvremenom kanadskom romanu na primjeru romana 'Engleski pacijent' Michaela Ondaatjea.



Izvor: Moderna Vremena Info




Post je objavljen 02.09.2009. u 06:59 sati.