Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Darko Rundek - Apokalipso (1996)

Jedan od najboljih albuma Darka Rundeka izašao je prije 11 godina u izdanju Jabukatona, a ove ga je godine reizdao Dancing Bear.
Pojedine pjesme su još uvijek dosta naslonjene na stil Haustora, ali je Apokalipso ipak najviše ostao zapamćen po naslovnoj pjesmi koja je zbog svog etno prizvuka i neobičnog ritma postala veliki hit. Nešto manji uspjeh (barem u Hrvatskoj) doživjela je slična world music pjesma s njegovog albuma Ruke iz 2002. Makedo.

Pjesma Apokalipso dobila je 1998. Porina za hit godine, pjesmu godine i najbolji video spot, a cijeli album zaradio je još 3 nominacije za Porina (najbolji rock album, najbolja muška vokalna izvedba i najbolji aranžman). No osim Apokalipsa, ovaj album sadrži mnogo dragulja koji nažalost nikad nisu dobili i više nego zasluženu pozornost, poput Crni dusi, Grane smo na vjetru, Senjor, Šuvarivarivo i dr.
Prije nego se više koncentrirao na nomadizam u svojim tekstovima (na posljednjem albumu s Cargo Orkestrom "Mhm a-ha oh yeah da-da"), Rundek je bio glasnogovornik radničke klase, mali obiteljski čovjek inspiriran svakodnevicom koju dočarava kabaretski i himnično (Uajdalalaj, More, more), prošlošću (Šuvarivarivo), revoltiran teškim životom (Štrajk željezničara) te tek ponekad željan bijega (Senjor), malodušan i indiferentan zbog svijesti o nemoći mijenjanja svijeta (Old Boy, Grane smo na vjetru, Za nas).

Rundek je majstor kontekstualizacije: što ne kaže stihovima, dočarat će zvukovima i obrnuto.
Inače redatelj po struci, Rundek je kompozitor filmske i kazališne glazbe i redatelj radio drama, a ujedno i borac za prave ljudske vrijednosti koji prezire mane koje oduzimaju čovječnost. Tako je odlično prenio svoje stavove o umišljenosti, lakomosti i beskrupuloznosti u pjesmi Crni dusi u kojoj glavni vokal pripada Jasni Bilušić te alkoholom i zimom otupljenu turobnu atmosferu u pjesmi Se?or uz naglašeni klavir Matije Dedića i džezerski nostalgičan, sneni tenor sax Damira Price Kafke.
"Apokalipso" je okupio stvarno odlične glazbenike. Samo neki od njih su udaraljkaš i frontmen Cubisma Hrvoje Rupčić, trombonist Cubisma Nenad Grahovac, trubač Igor Pavlica (koji je danas član Cargo Orkestra), sociolog, fonetičar, skladatelj, glazbeni producent i ton majstor Davor Rocco, novovalac, šo!mazgoonovac, ali i nekadašnji haustorovac Boris Leiner, Žan Jakopač, Max Juričić, saksofonist Igor Geržina i mnogi drugi.

Moje sjećanje vezano za ovaj album: Taj CD sam kupio 1996. godine, i odmah mi se svidio. Nakon raspuštanja Haustora kojega sam uvijek volio slušati album me vratio u neka prošla vremena, za koja sam mislio da su odavno prošla, a to se ostvarilo povratkom Darka Rundeka na hrvatsku Rock scenu.

Photobucket

Popis pjesama:

01. Apokalipso
02. Tranzit
03. Uajdalalaj
04. More, more
05. Štrajk željezničara
06. Šuvarivarivo
07. Crni dusi
08. Senjor
09. Old Boy
10. Grane smo na vjetru
11. Za nas
12. Theme 58


PREUZMI






Post je objavljen 30.08.2009. u 09:52 sati.