Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mallacarobnica

Marketing

O predmetima koji se uče u Hogwartsu

Skrb za magična stvorenja je predmet u kojem se upoznajemo sa magičnim stvorenjima. Mnogi misle da to pod Hagridovim vodstvom više sliči na upoznavanje čudovišta. No ipak znamo da Hagrid voli sve što je opasno.

Obrana od mračnih sila služi da bi smo se naučili obraniti.Učenici Hogwartsa ju uče proučavajući zlodjela crvenih ćepica, kapuka, vukodlaka i ostalih napasti. Starije učenike poučavaju metodama obrane od prokletstava zlih čarobnjaka i vještica koji tim bezbožnim načinima nastoje steći potpuni nadzor nad drugima (imperius) , izazvati patnje ne dotaknuvši žrtvu (crucio) ili čak počiniti ubojstvo (avada kedavra). To su kletve i prof. Moody (zapravo gospodin Chruch) usprkos zabranu ministarstva podučuje djecu njima. Poznato je da su ove tri kletve nazvane Neoprostivim kletvama tj. kada ih neko upotrijebi na živom biću dobiva jednosmjernu kartu za Azkaban.

Proricanje sudbine je umijeće pretkazivanja budućnosti – u nekom obliku postojalo u svakoj kulturi zabilježene povijesti. Nije svaka osoba sklona kako to nazivaju Darom za proricanje. Iako se svima čini prof. Trelawney ima unutarnje oko zato što je ona proizrekla tajno proročanstvo. Danas je u većini moguće pronaći osobe koje se bave najpopularnijim oblicima proricanja – astrologijom, proricanjem iz tarot karata, gledajem u kristalnu kuglu, čitanjem iz dlana, numerologija i proricanje iz listića čaja.

Post je objavljen 29.08.2009. u 14:50 sati.