Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Dođite na 10. podvinjsku Pekmezijadu!

Kulturno umjetničko društvo Podvinje organizira ove nedjelje, 30. kolovoza, na podvinjskome Trgu svetog Antuna, 10. jubilarnu folklornu i običajnu manifestaciju Svila šuška šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri, poznatiju i kao pekmezijada.

Sve počinje u 16 sati povorkom folkloraša iz deset KUD-ova koji će doći iz brodske okolice, Đakovštine, Moslavine, Zagorja... i koji će u svilenim nošnjama pjevajući proći podvinjskim šorovima do trga svetog Antuna, gdje u 17 sati, na pozornici kraj mjesnoga doma slijedi folklorni program te izbor najljepše djevojke i snaše u narodnoj nošnji.

Bogatu slavonsku trpezu na kojoj će se uz nešto pečenja, naći i friško ispečena, nadaleko poznata podvinjska šljivovica, ali i fini pekmez s domaćom lepinjom, Podvinjci pripremaju već desetak dana. Upravo o pekmezu u Podvinju, inače bogatom rodnim šljivicima, postoji i povijesna priča, jer je u doba Austrougarske monarhije ovdje postojala i pekmezara, u kojoj se naveliko pekao pekmez za potrebe carske vojske. A, kako je pekmeza bilo i viška, dosjetljivim Podvinjcima je koristio čak i za podmazivanje osovina kola. I ove su godine podvinjski šljivici dobro urodili, a podvinjske snaše pripremile su čak tri kotluše pekmeza s kožicama, od šljive mađarice…

A, priča o svili, u čiju se čast ova manifestacija i održava, ima korijene također iz doba austrougarskog carstva, kad je u Podvinju radila svilana, gdje su se od dudova svilca izrađivale svilene niti. Tada je izdana i naredba da svako selo mora posaditi drvored dudova, pa tako i danas u Podvinju postoji ulica Dudinjak. U spomen na to povijesno vrijeme, ove će nedjelje, dakle, u Podvinju ponovno zašuškat svila, zamirisat pekmez i zaorit šokačka pjesma.

Radio Slavonija

Post je objavljen 29.08.2009. u 12:26 sati.