Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatske željeznice valja razoriti!

Evo danan, umjesto povijesti ili teških filozofija, nešto aktulno, konkretno i jednostavno. O Hrvatskim željeznicama pisalo se mnogo ovih dana, sve negativno. Masa se problema nakupila, a ja sam postao žrtva teško shvatljive aljkavosti, koja ilustrira da su problemi duboko ukorijenjeni.

Pišem ovo u Sarajevu, gdje sam poslovno. Jučer sam putovao, i odlučio sam se za vlak, jer je putovanje puno ugodnije, nego autobusom. Pogledam na stranice Hrvatskih željeznica, vozni red, i vidim, da postoji vlak za Sarajevo ujutro u 9:46. I tako 20-ak minuta prije, zadovoljan što nisam u žurbi, dolazim na kolodvor, i tražim kartu za Sarajevu. Kad, reće mi službenik na šalteru za međunarodne vlakove, nema sad nikakvog vlaka za Sarajevo, jedan je otišao u osam i nešto, drugi ide tek navečer! Kako nema, pa pogledoa sam na internetu? Pa eto, nema.

Što se može, valjda sam ja kriv, nešto sam krivo gledao. I tako odem na autobusni kolodvor i kupim kartu za autobus, koji ide u 12:30. Kako sam imao vremena, pogledam ponovo na internetu. I nema greške, jasno izlazi kad upišeš u izbornik poalzni kolodvor, dolazni kolodvor: ima vlak u 9:46.

E, ali tek kad sam pažljivije pogledao, skužio sam problem. Taj vlak je za Vinkovce, a u Vrpolju je presjedanje za vlak, koji iz Budimpešte vozi do Sarajeva! Označeno je presjedanje, sve je jasno.

A službenik, koji karte prodaje, to ne zna!!?? Pa što onda uopće zna? Tko ga je na to mjesto postavio? Tko ga nadgleda? Kome se možeš na njega požaliti? Ima li smisla žaliti se?

Opet žu morati, kao u svojem napisu Gospodo seljaci..., reći nešto u koristi ltržišne kompetencije: tako nešto je moguće zato, jer nema konkurencije. Taj je službenik kriv jer je potencijalnu mušteriju krivo informirao, i jer je njegovo oduzeće zbog njega imalo štetu - jednu prodanu kartu manje.

Iako, sigurno je da se i tamo, gdje nema konkurencije (na željeznici ih ne može biit, ne možeš privatizirati vlakove), uz valjani sustav kontrole, takve pizdarije mogu izbjeći. Ovakve ipak sitne, i onakve puno, puno veće koje su dovele do pogibilje ljudi.

Post je objavljen 28.08.2009. u 22:24 sati.