Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Rolo


Snimio: Vanja

Što je Rolo?
Pokušao sam naći neku definiciju na webu, no nisam uspio, pa ću ju onda ja pokušati napisati, a vi ju, dragi moji čitatelji, slobodno nadopunite ili predložite drugu!

Dakle, rolo su metalna "vrata" odnosno "zavjesa" koja se spušta na vrata i prozore, najčešće trgovina i obrtničkih lokala. Obično su napravljeni od valovitog lima, sa bravicom za zaključavanje, a, reklame radi, vrlo često sadrže i ime i adresu obrtnika odnosno firme koja ih je proizvela.
Nekad, u doba između dva rata i nakon II svjetskog rata, rolo je bio vrlo česta oprema trgovina i radionica, dok se danas susreće rijetko (ipak, ponekad ga stavljaju zlatari, radi bolje zaštite od provale, a trgovine nekad upotrebljavaju moderniju varijantu od aluminijskih rešetki koja dozvoljava pogled u izlog).

Inače, nekad davno se mogla čuti uzrečica "Daj već jednom spusti rolo!" u smislu "Daj već jednom prestani s brbljanjem!". wink

Toliko o teoriji ... wink a sad navalite na fotke starih roloa (točnije, "potpisa" njihovih izrađivača) koji se još mogu naći u Zagrebu, iako sve rjeđe.

Zahvaljujem autoru bloga GP-Zagrebancije na ustupanju nekoliko lijepih fotki na ovu temu!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: GP-Zagrebancije


Snimio: GP-Zagrebancije


Snimio: GP-Zagrebancije


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 28.08.2009. u 09:41 sati.