Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nsist

Marketing

Studenti u jesen jurišaju na Bolonju



Image Hosted by ImageShack.us
Studenti ne popuštaju, hoće li opet više vremena provesti u prosvjedima nego učeći? / CROPIX

Studentski prosvjedi za besplatno obrazovanje u listopadu će se pretvoriti u borbu za ukidanje Bolonjskog procesa, a do kraja godine se radikalizirati i prerasti u pokušaj rušenja neoliberalnog koncepta društva - predviđa zadarski pedagog i autor niza studija i istraživanja o mladima, prof. dr. Zlatko Miliša.

Uporište za taj scenarij, koji će se s europskih sveučilišta najvjerojatnije preseliti k nama, profesor Miliša vidi u gibanjima među europskim studentima, ponajprije u Njemačkoj, gdje su još u lipnju radikalizirali prosvjede i čak u jednom trenutku zaprijetili preuzimanjem banaka.

Njihove poruke “Vrijeme je da vaša pravila prekršimo i da sada vi živite po našim pravilima” te “Mi imamo utopiju, naše društvo će izgledati onako kako mi želimo”, kao i zahtjevi za ukidanjem ispitnih rokova te otpuštanjem sa sveučilišta onih profesora koji ne predaju u duhu njihova poimanja akademskih sloboda, pokazuju, kaže prof. Miliša, da je borba za besplatno obrazovanje samo povod, a ne i uzrok prosvjeda.

Zbog moguće eskalacije studentskog bunta u jesen, njemačka je ministrica obrazovanja Annette Schavan prije tjedan dana pozvala u Berlin 20-ak eminentnih stručnjaka iz cijele Europe, kako bi od njih zatražila savjet o mogućoj prevenciji. Na skup, zatvoren za javnost, pozvan je i profesor Miliša, koji je bio službeno spriječen otputovati.

Ustavna prava

- Nijemci poduzimaju sve kako bi se pripremili za nastavak prosvjeda, traže načine kako će se u toj situaciji postaviti sveučilišta i ministarstvo. A što radi naše Ministarstvo? - pita se profesor Miliša.

- Studenti su u nas posljednjim prosvjedima skinuli sa sebe stigmu šuteće generacije. Ali ne pristajem na blokade nastave, kao i to da se na plenumima diktatom manjine odlučuje sve. Pravo na rad zajamčeno je Ustavom - poručuje prof. Miliša.

O tome prijeti li nam doista radikalizacija, predstavnici zagrebačkih studenata, koji su već izrazili potporu prosvjedima seljaka i sindikata, nisu željeli govoriti.

- Blokada fakulteta nije ukinuta, nego privremeno suspendirana. Naš zahtjev i dalje stoji - kaže jedan od studenata iz Nezavisne inicijative za pravo na besplatno obrazovanje s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Studenti su najavili kako će s blokadom fakulteta nastaviti ako se na prvoj saborskoj sjednici, koja će početi najkasnije 15. rujna, ne nađe prijedlog zakona o besplatnom obrazovanju za sve.

To se sigurno neće dogoditi, jer u Ministarstvu kažu da će prve modele novog sustava školarina imati tek krajem rujna. Da se među studentima nešto kuha, potvrđuje i to što su odlučili, umjesto najavljenoga redovitog plenuma 9. rujna, održati izvanredni plenum već 2. rujna.

Prijedlozi u rujnu

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa podsjećaju kako je, sukladno inicijativi Rektorskog zbora, Ministarstvo osnovalo Povjerenstvo u kojemu su predstavnici akademske zajednice, to jest nastavnici i studenti. Povjerenstvo će definirati sustav financiranja studija i studentskih participacija, preko kojega će se poticati uspješnost u studiranju.

- Očekujemo da Povjerenstvo krajem rujna dostavi prve prijedloge novih modela, a u sklopu donošenja Zakona o Sveučilištu te izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju - kaže Višeslav Majić iz Ureda za odnose s javnošću MZOS-a.

Bjeliš: Ne bježimo od odgovornosti

Ako se studentski bunt radikalizira, onda to nije samo stvar Sveučilišta, nego cijelog društva, kaže rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjedatelj Rektorskog zbora prof. dr. Aleksa Bjeliš.

On ističe kako su zakonska rješenja oko školarina u rukama Ministarstva, ali da će on sam, ako se studentski prosvjedi u Zagrebu nastave, nastojati što više komunicirati sa studentima:

- Ne bježimo od odgovornosti, ali moramo voditi računa da većina studenata i profesora ipak želi nastavu - kaže rektor.


Izvor: Slobodna Dalmacija




Post je objavljen 28.08.2009. u 04:12 sati.