Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/reformatus

Marketing

Globalizacija i reformirani vjernici

Globalizacija je proces, kojim se želi oblikovati svijet, koji će biti ujedinjen po pitanju gospodarstva, politike, socijalnog i kulturnog djelovanja. Na prvi pogled izgleda primamljivo stvarati sustav, koji bi mislio za sve i vodio brigu o svima.

Ipak, globalizacija donosi i negativne posljedice: asimilaciju manjinskih kultura i identiteta, nametanje umjetno stvorenih ideološki koncepata, obezvrjeđivanje identitetskih posebnosti, te stvaranje nad-države koja određuje i misli za sve. Problemi se očituju i u činjenici da pojedine, dominantne, zemlje nameću svoje obrasce ponašanja, materijalizam i konzumerizam kao sustav moralnih vrijednosti.

Reformirani vjernici na lokalnim i globalnom nivou artikuliraju stajališta prema tom procesu. Jedna je od takovih inicijativa kršćana Karibsko-Sjeverno Američkog područja. U njoj se izražava nezadovoljstvo zbog ekonomske krize, iskorištavanje okoliša, socijalne neosjetljivosti te maltretiranje i slabo plaćanje radnika. Zbog toga postoji inicijativa «Zavjet za pravdu» koji podrazumijeva rad u društvenim zajednicama u svrhu kršćanskog svjedočanstva i zajedništva sa bližnjim kako bi se stvaralo održivo i pravedno društvo.

Predavanja su razvijena od Sjeverno-američke radne skupne; «Zavjet za pravdu» koja je dio inicijative Svjetske alijanse Reformiranih Crkava (SARC-WARC). U svrhu informiranja i educiranja izdan je multimedijalni priručnik «Kakovu globalizaciju možemo prihvatiti», koji je zamišljen za individualno i grupno proučavanje. Pored pisanog prezentiran je i video materijal koji pomaže boljem razumijevanju problematike.

Proučavanja traju pet tjedana, a cjeline su sljedeće: Globalizacija i odgovor Crkve, Globalna promjena klime, Obnova tajnog saveza ravnoteže, Seljaci, Slabo plaćeni poslovi i život u novoj ekonomiji, Pravda za okoliš i ljudska prava, te Kupovina i globalna ekonomija.

Ukoliko želite saznati više te preuzeti radni materijal pritisnite na foto link.
INFO GLASilo Reformatus
2009.© #14215





Post je objavljen 24.08.2009. u 17:00 sati.