Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vala1

Marketing

Medvedgrad - Oltar domovine

Nedjelja popodne odlučili smo posjetiti Oltar domovine, i poznati Medvedgrad.
Poslije mog popodnevnog spavanja odlučili smo krenuti u akciju. Nakon oko pola sata vožnje stigli smo u podnožje Medvedgrada, gdje je bio znak do Medvedgrada još 300m.

300m i ne zvuči tako puno da nije uzbrdica i vjerovatno 300m zračne linije.




Nakon nekog vremena ipak sam odlučila da bi me tata mogao malo nositi, ni on nije podnio dobro uspon ali evo stigli smo.



Medvedgrad je stari grad (gradina, utvrđenje) sagrađen u 13. stoljeću (1249. - 1254. g.) nakon provale Tatara (1242. g.) na jugozapadnom obronku Medvednice na 593 mnv. Bio je jedan od najvećih burgova u Hrvatskoj.

Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica sv. Filipa i Jakova S Medvedgrada puca prekrasan pogled na Zagreb, uz pogled iz Sljemenske žičare to je najbolje mjesto za promatranje Zagreba noću, a ni danju nije loš pogled............



Na Medvedgradu je i Oltar domovine, spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne. Oko i na spomeniku položeno je 29 staklenih plavih i bijelih "kapi". Kameni blokovi skulpture izgrađeni su od kamena iz svih hrvatskih županija. U sredini se nalazi "vječna vatra".



Moram priznati da sam očekivala puno više od Oltara domovine, ali eto, barem je pogled bio dobar




Post je objavljen 24.08.2009. u 15:03 sati.