Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Labradorici Kety medalja od glavnog tajnika NATO-a

Ime joj je Kety, pripadnica je Vojne policije i kao član 13. kontingenta Hrvatske vojske boravi u Afganistanu. Stara je pet godina, a glavna joj je zadaća detekcija eksploziva.

Ona je pas labrador i prije tjedan dana na svečanosti u Regionalnom zapovjedništvu Capitol u Kabulu odlikovana je medaljom NATO-ISAF za uspješno izvršenje svoje zadaće u misiji.

To je prvi put u sedam godina kako vojno-policijski psi odlaze u Afganistan da je jedan hrvatski pas, sudionik misije ISAF, dobio to odlikovanje, koje potpisuje glavni tajnik NATO-a.

Kety je prvi put u Afganistanu i angažirana je prilikom posjeta visokih državnih i vojnih dužnosnika Kabulu. Tako je njuhom zajamčila da u vozilima i prostorima u koje će poslije ući glavni tajnik NATO-a, zapovjednici ISAF-a, ministar obrane Branko Vukelić i drugi nema ni traga eksplozivu.

Njezine kvalitete prepoznali su i zapovjednici vojski drugih zemalja. Tako je sudjelovala u ispomoći njemačkim, francuskim i bugarskim oružanim snagama prilikom posjeta državnih i vojnih dužnosnika njihovim kontingentima.

Kety je labradorica iz domaćeg uzgoja središta Vojne policije za obuku u Dugom Selu. Nakon završene obuke sa svojim je vodičem, narednikom Egonom Strujićem, raspoređena u postrojbu Vojne policije Hrvatske ratne mornarice.

Svake godine narednik Strujić s Kety, s kojom provodi 24 sata dnevno, prolazi licenciranje za sljedeću godinu.

Prvi Ketyn mandat u Afganistanu uskoro završava te će se ponosno vratiti u Hrvatsku s medaljom NATO-a oko vrata.

Članak je prenesen iz Jutarnjeg lista

K. Žabec, Jutarnji list

Post je objavljen 24.08.2009. u 07:25 sati.