Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Jadranske razglednice (4), 2009-07-22

Nastavlja se moj jutarnji odlazak na plažu koji je inicirao, podržao i potpomogao bratić. Na čemu sam mu neizmjerno zahvalan sretan!
Idemo mi tako jučer, dva orna starca, jedan s štapom, drugi (za sada) bez, polako s noge na nogu. Bratiću počele kliziti hlače i on stane da ih popravi. Premeće vrećicu i štap iz ruke u ruku. Vidim da neće moći sam pa mu pridržah stvari.
„Što je star čovjek – karikatura od čovjeka!“ reče bratić pa se nasmiješi. Iako je stariji od mene 13 godina i ima više staračkih problema nego ja, manje se nervira. Staračke tegobe prihvaća s ironijom ili humorom. Ja pak „šizim“! Što je karakter.

Već prilikom izlaska iz mora osjetili smo da ovaj nadasve hvaljen turistički grad, koji se diči nazivom „Centar Jadrana“ i u kojem se (navodno) 925. krunio naš prvi kralj Tomislav, preplavljuje miris „Zlatne ruže Mediterana“ namcor.

Image Hosted by ImageShack.us


"Zlatna ruža Mediterana", a odmah pokraj nje "druga"strana "Ruže"

Image Hosted by ImageShack.us


Priznanja koje je, je li prošle ili pak koje godine ranije, grad dobio kao jedno od mnogih priznanja koje se dijele širom svijeta što po zaslugama, a što po uloženom novcu u rad ocjenjivačke komisije koje nagradu dodjeljuju.

Lagani vjetrić sa sjevero-istoka (burin po domaći) donio je spomenuti miris s gradskog smetlišta na kojem je prije nekoliko dana došlo do samo zapaljenja nagomilanog smeća. Tako zvani koncesionari, koji su dobili koncesiju za odvoz smeća i sadržaja septičkih jama, svojim nekontroliranim i neselektivnim odlaganjem tone i tone smeća doveli su do toga da se ono „pobuni“ i priredi malo razonode gradskim ocima, turistima, vatrogascima. Jedino tko se vjerojatno baš puno ne brine su spomenuti koncesionari. Pa oni su dobili koncesije samo za odvoz a ne i za zbrinjavanje smeća. Ovo potonje neka rješava grad i županija. To jest mi građani i župljani (sličnost s državnim govnima koja su se „zapalila“ zahvaljujući „koncesionarskoj Vladi“ se nameće sama od sebe).

Image Hosted by ImageShack.us


Pokretni laboratorij za analizu kvalitete zraka obogaćenog "mirisom Mediterana"


I tako: smeće, slike morskog psa razjapljenih ralja punih zuba u novinama (iako se radi o neopasnoj psini) koji se pojavio u moru kod Brača, podmetnute bombe pod automobile lokalnih mafijaša, pedeset učenika u Šibeniku zaraženih svinjskom gripom što ju pokupiše na „ekskurziji maturanata“ u Španjolskoj (kao da se nisu mogli opijati i u Hrvatskoj), kriza, nezadovoljni i mrki domaćini koji jedva čekaju Veliku gospu da se riješe tih dosadnih turista, sve to daje divnu sliku „male zemlje za veliki odmor“ laze.

nastavlja se


Post je objavljen 22.08.2009. u 16:15 sati.