Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/miltech

Marketing

Tko je Gilad Shalit?

Gilad Shalit je izraelski vojnik IDF oklopnih jedinica rođen 1986. godine. Zarobljen je 2006. od strane palestinskih militanata na graničnom prijelazu u blizini Gaze. Od tad se nalazi u Hamasovom zatvoru. Vjeruje se da je Gilad još živ.

Photobucket

U napadu u kojem je zarobljen Gilad je pretpostavlja se slomio lijevu ruku i ozlijedio rame kad je njegov tenk pogodio RPG projektil. Dvojica palestinskih militanata kao i dvojica izraelskih vojnika poginula su tokom tog napada.

Gilad pored izraelskog ima i francusko državljanstvo, a nedavno je dobio i talijansko. Sve zemlje ulažu napore u njegovo oslobađanje uz pomoć Europske Unije.

Photobucket

Za njegovo puštanje Hamas zahtjeva oslobađanje palestinskih zarobljenika u izraelskom zatvorima. U nedavnom sukobu u Gazi objavili su da je Gilad ozlijeđen u jednom od izraelskih napada.

Crvenom Križu ne dopuštaju posjetu Giladu.



Jedna od novijih vijesti iz ureda odlazećeg premijera Izraela Ehuda Olmerta objavljeno je kako Izrael neće pristati na bilo kakav dogovor sve dok Gilad Shalit, izraelski vojnik koji je zarobljen 2006. godine ne bude oslobođen od strane Hamasovih vonika.

"Stav premijera je da Izrael ne pristaje ni na kakve razgovore u vezi sa primirjem sve dok Gilad Shalit ne bude oslobođen", stoji u izvještaju iz Olmertovog ureda.

Već duže vrijeme Egipat je posrednik između Hamasa i Izraela oko razmjene izraelskog vojnika te nekoliko stotina Palestinaca koje je Izrael zarobio.

Nekoliko sajteva koji se bave temom Galida:

Habanim.ORG
službeni sajt

Ynet News
vijesti i novosti u vezi Gilata

Blog o Giladu
blog koji se bavi kampanjom za oslobađanje Gilada

Post je objavljen 22.08.2009. u 12:27 sati.