Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ukristu

Marketing

O porjeklu starohebrejskih imena


Kada se govori o staro-hebrejskim predajama i izvjestajima svakako treba uzeti u obzir cinjenicu da su sva imena u staro-hebrejsko vrijeme, pa i u Isusovo vrijeme, bila formirana iz duhovnog zaledja osobe koja je odrazavala odredjene osobine.
Slikovitost staro-hebrejskog izrazavanja nije bila stvar nasumicnog izbora ili izvanjskog zakljucivanja - kao u moderno vrijeme - vec uvida u duhovnu narav onoga/cemu su DAVALI IME. Samo ime je na najbolji moguci nacin odrazavalo najsrzniju narav nosioca imena.

Praksa PROMJENE IMENA koju nalazimo u starohebrejskoj predaji naznacuje unutrasnju preobrazbu nosioca imena ili promjenu srznim osobina nosioca imena. U biblijskim izvjestajima imamo visestruke primjere izmjene imena, uslijed znacajnih duhovnih preobrazbi nositelja imena. Tako primjerice imamo, Pavao - Savao, Toma - Blizanac, Kefa - Petar, Abram - Abraham, Saraja - Sara, itd...

Nadalje kada govorimo o duhovnim probrazbama uslijed zrelosti ili duhovnog iskustva u biblijskim izvjestajima nailazimo i do imena Lazar koje u danasnjem prevodu ima priblizno znacenje "Bog je pomoc". U dubokoj misterijskoj paraboli, ime za u-bog-og Lazara svakako nije nasumicno odabrano da bi izrazio kontrast izmedju onog kome Bog pomaze i onog kome Bog ne pomaze.
Uzimajuci Isusovo koristenje imena Lazar u ovoj prispodobi kao kljuc u razumjevanju starohebrejskog slikovitog izrazavanja da se opise nesto srzno i duhovno, mozemo imat malo vise svjetla bacenog na ime bolesnika iz Betanije, zvanog istim imenom - Lazar.

U smislu povezivanja nosioca predaje koja govori o Lazaru i dubljem smislu promjene imena u starohebrejskoj praksi napomenut cu i znacenje imena Ivan. Ime Ivan potiče iz starohebrejskog "yohanan" u značenju "u milosti Jahvinoj" ili "u slavi Bozjoj".

Post je objavljen 22.08.2009. u 10:12 sati.