Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Infantilizacija hrvatskih branitelja

Napisat, ću danas, konačno, nešto o jednoj temi koja mi već godinama nije jasna. O hrvatskim braniteljima iz jednog drugog kuta.

hrvatski braniteljČesto se čuje kako se branitelje marginalizira, kako se o njima ne "brine" dovolljno, kako se dovoljno ne uvažava, kako im se ne posvećuje dovoljno "pozornosti" isl. Nekoliko primjera, ne posebno odabranih, par minuta guglanja (uglavnom sa stranica hrvatske vlade i iz masovnih medija):

Bili smo prvi kad je tribalo a danas nas svi pljucaju po nama i zaboravljaju što smo dali za Hrvatsku.
HTV već duže vrijeme zanemaruje hrvatske branitelje.
(...)da se danas u Hrvatskoj "marginaliziraju hrvatski branitelji
Branitelji se sustavno sotoniziraju te se iznose samo negativni primjeri
"Dojmovi koji se o braniteljima na takav način grade i šire nameću govor o njihovoj promašenosti

Jednom je čak Ljubo Ćesić Rojs rekao da Vesna Pusić sodomizira hrvatske branitelje. (Bilo je to u Jutarnjem i nazvao sam tada novinarku i pitao da li je stvarno upotrijebio upravo taj termin; potvrdila je, da jest.) Htio je naravno reći "sotonizira".

E sad - tko su, socijalno gledano, branitelji, koje jedni eto tako potcjenjuju i sotoniziraju, a drugi hrabro skaču u njihovu obranu?

Često se može, nasuprot navodnom ugrožavanju, osjetiti pokroviteljski ton. Kao da se radi o osobama koje nisu same kadre za sebe brinuti pa im eto "društvo", "država" idr.. trebaju pružiti pomoć i zaštitu. Zato sam spomenuo u naslovu termin "infantilizacija" (podjetinjenje).

Branitelja službeno ima preko 480.000. Ne dovodim ovdje u pitanje ovu brojku: neki su naravno dali manje, neki više, ali prihvatimo zasad da ovako ili onako svi oni jesu branitelji. (Objava registra branitelja jedno je posebno pitanje.)

Kakva je njihova struktura?
1. Svi su stariji od 30 godina (ako je netko 1995. imao 18, danas ima 32)
2. Velika većina je danas mlađa od 60.
3. Velika većina su muškarci.
Ako pogledate stanovništvo Hrvatske i njegovu strukturu, vidimo da je od muškaraca između 30 i 60 godina približno svaki drugi branitelj!

A to je ona populacija, koja je u društvu najaktivnija. Najviše među zaposlenima, očevi porodice, najviše na pozicijama moći, utjecaja i odlučivanja. To su ljudi, koji u svakom društvu brinu o drugima, a ne drugi o njima!

Pa tko je taj, koji ih toliko ugrožava? Od koga trebaju zaštitu?

Od druge polovice muškaraca, koji nisu branitelji? /Čini mi se da nema svrhe analizirati tezu da ih ugrožavaju oni mlađi od 30, stariji od 60 ili žene.) Mogu li oni biti tako moćni? Mogu li oni među njima, koji su braniteljima zavidni, možda čak na njih i ljuti, imati toliku moć?

PTSPPostoje, istina, razne vrste moći. Branitelji su bili borci u ratu i pobijedili. Ali postoje razne vrste borbe, i razne vrste hrabrosti. Meni se ipak čini teško shvatljivim da bi oni mogli biti neka ugrožena kategorija. Važnije mi izgleda upravo to, ih se u takvu želi pretvoriti.

Ovaj tekst iz Jutarnjeg prenesen je, kako vidim guglajući na barem 20 mjesta: Zdrav branitelj u našoj zemlji gubi privilegije Daje užasavajući i uznemirujuću sliku.

Kao cjelina, ne vidim kako bi tih pola milijuna ljudi moglo biti ugroženo od drugih. Ali, većina njih, naravno ne spada u društvene elite. Moćnici, koji ovom državom vladaju, uglavnom su muškarci između 30 i 60 (iako ima i žena), te vjerujem, da ih i više od polovice ima status branitelja. Ali to je par tisuća ljudi. A oni imaju svoj klasni interes, da suzbiju one kategorije, koje ih istinski mogu ugroziti.

Tu, mislim, treba tražiti uzrok sustavne politike, da se "branitelje" kao kategoriju infantilizira. Ne vidim kako bi branitelje mogi l ugroziti "jugonostalgičari", "komunjare", "zeleni, žuti i crveni vragovi". Mogu biti opasni, sigurno. Klasni je interes vladajuće klase sustavno ih činiti zavisnim od "privilegija" i milostinje. Pretvoriti pola milijuna muškaraca u neodgovorne dječake, koji trebaju mamu da o njima brine i tatu, da im kaže što trebaju misliti. A onda vikati "drž'te lopova". I usmjeravati socijalni prosvjed prema gorenavedenim babarogama.

Post je objavljen 19.08.2009. u 19:26 sati.