Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaupe

Marketing

Koliko smo ekološki osviješteni

Kad nas neko pita, naravno da smo za čistu prirodu, protiv efekta staklenika, protiv izumiranja vrsta, protiv ozonskih rupa, protiv sječe šuma, pogotovo Amazone....
No, koliko toga doista radimo na svojoj mikrorazini?
Sortiramo li smeće? Bacamo li smeće na ulici ukoliko u blizini nema kante, ili radije smeće ponesemo sa sobom?
Izbjegavamo li plastične vrećice?
Kupujemo li "kemikalije" na kojima piše da ne štete ozonu (usput, vjerujemo li takvim napisima?)
to je ono što znamo i što možemo, pustimo sad industriju i njihova zagađenja, i naravno da na to kao pojedinci ne možemo utjecati, i naravno da jedna tvornica daleko više ekološke štete radi nego naše domaćinstvo, no dolijevamo li ulje na tu vatru ili vodu?
To je ono što znamo o ekoligiji, i kako smanjiti onečišćenje nas pojedinačno živeći u (post)industrijskom dobu.
No, mnogoi je stvari koje još ne znamo, nismo upućeni na njih, niti smo razmišljali na taj način, no mogli bismo početi. Naišao sam na ovaj članak na Internet Monitoru:



Citiraj:
140 litara vode za šalicu kave

Za šalicu kave - uključujući proizvodnju, navodnjavanje biljaka, pakiranje i transport - potroši se 140 litara vode, što je puno više od dnevne potrošnje svježe vode po glavi stanovnika u Njemačkoj ili Hrvatskoj. Za vodu koja se troši u cjelokupnom proizvodnom procesu organskih tvari skovan je izraz "virtualna voda", a Roland Gramling iz World Wide Fund for Nature je izračunao da svaki Nijemac u prosjeku potroši 5.300 litara vode dnevno, računajući i potrošenu virtualnu vodu

140 litara vode za ?alicu kave - Internet Monitor - duža verzija članka


stvarno sam se zaprepastio podacima iz članka! Nemojmo odmah skočiti na noge i reći da se bez toga ne može. Smirimo se i počnimo razmišljati i o tome. To je za sada dovoljno, jer nikakve zabrane u tom smislu ne bi imale svrhe.
No, treeba iznaći i za to rješenje.
Kad smo već kod (pitke) vode štedimo li je i na koji način?


Post je objavljen 19.08.2009. u 09:27 sati.