Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U ZAGREBU SE POKREĆE STUDIJ DOMOVINSKE SIGURNOSTI

ZAGREB
Piše: Velinka Knežević

Studij bi bio nadogradnja na ostale studije, pa tako i na stručni studij za upravljanje kriznim situacijama na Veleučilištu u Velikoj Gorici. Taj stručni studij već su pohađali naši vatrogasci i policajci.

Studij domovinske sigurnosti namijenjen cijeloj regiji mogao bi biti pokrenut već iduće akademske godine, najavio je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Dvostruki predavači
Plan za osnivanje studija kovao je od 10. do 15. kolovoza sa suradnicima na Sveučilištu u Colorado Springsu. Program bi trebali napraviti zajedničkim snagama, a osnivanje studija financirali bi Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište iz Colorado Springsa.

Dvogodišnji studij bit će poslijediplomski - master studij.
- Studij bi bio nadogradnja na ostale studije, pa tako i na stručni studij za upravljanje kriznim situacijama na Veleučilištu u Velikoj Gorici. Taj stručni studij već su pohađali naši vatrogasci i policajci. Studij domovinske sigurnosti na Sveučilištu u Zagrebu bio bi na engleskom jeziku jer je namijenjen svima u regiji, budući da zasad takvog nema. Nositelji kolegija za neke predmete bit će s američkog sveučilišta, a neki će biti naši. Cilj je da kroz koju godinu budu sve naši profesori. Program moramo razraditi do Nove godine - objašnjavali su zaključke američke misije Kalinić i Vladimir Šimović, dekan Učiteljskog fakulteta koji je u Colorado Springs otputovao u ime zagrebačkog Sveučilišta.

Nuklearna opasnost
Ne mogu kopirati njihov program, kaže Kalinić, jer je u Americi naglasak na terorizmu, dok su u Hrvatskoj, odnosno Zagrebu, izvjesnije mogućnosti nuklearne katastrofe (zbog blizine Krškog) ili kemijske (zbog tvornica).U Colorado Springsu bili su i Branko Budor, načelnik Operativno-komunikacijskog centra policije, Javor Lozar, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Zagreba, te Adrian Majher, Kalinićev kolega iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Večernji List


Post je objavljen 18.08.2009. u 12:00 sati.