Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvoje Appelt, novinar: Neću biti usmjeravan strahom!

rebellenation.blogspot.comNa novinare i na medijie čovjek, naravno, može imati mnogo primjedbi. Jedna od pouka, koje često ponavljam društvenim i političkim aktivistima koji prema novinarima znaju biti nepovjerljivi i zlovoljni, ne zbog njih samih nego zbog institucija i struktura kojima služe, glasi: Novinar je proleter umnoga rada; nikad ga ne preziri, nikad se s njim ne svađaj.

Treba razlikovati novinare i medije, čovjeka i instituciju, profesiju i biznis. Svi moramo trčati s vukovima u ovom svijetu novca, spektakla i besmisla.

Ubojstva auto bombom, zaplašivanja pištoljem ili bombom kašikarom,prebijanja metalnom šipkom i bejzbol palicom, lomljenje šaka, ruku i nogu, pa čak i kamenovanje, psovanje i otkazi, sve su to načini na koje pojedinci ili institucije žele zastrašiti novinare i utjecati na slobodu govora, mišljenja i medija.

Danas, u doba interneta, zar su novinari još uopće važni? Ne samo da je svakome neposredno dostupan neiscrpni ocean informacija, nego i sami možemo neposredno sve svoje cijelom svijetu reći; čemu, onda, je li, posrednici? Čemu, zaboga, "nezavisni istraživački novinari"? (Evo i sam sam novinar, ali tukli su me zbog drugih stvari...)

Jednako su važni kao što su uvijek bili, iako se kontekst djelomice promijenio. Kako se snaći u moru informacija, kako izdvojiti ono što je bitno - ono, što ima smisla u sebi? Kako doći do skrivenih inofrmacija? Uloga profesionalnog novinara ostaje neprocjenjiva, kao što je bila i u doba Edwarda R. Murowa. Pogledajte moj članak Nećemo biti usmjeravani strahom u doba besmisla.

Vrlo je teško iskočiti iz čopora i odlučiti, da zaista, zaista nećeš biti usmjeravan strahom. Hrvoje Appelt je to učinio, kao prije njega Željko Peratović. Zato zaslužuje podršku. Pozivam vas, da posjetite mrežno sjedište Napadi na novinare, te da se učlanite u facebook grupu pod istim nazivom.

O istraživačkom novinarstvu, spominjem sad usput, a pisati ću više o tome: moja prijateljica, aktivistica i novinarka Ljiljanka Mitoš-Svoboda, postavila je nedavno blog Okolišno novinarstvo. (To znači: novinarstvo o okolišu, također često istraživačko.)


Post je objavljen 18.08.2009. u 07:45 sati.