Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen odao počast Britancima poginulim u Afganistanu

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen jučer je odao počast britanskim vojnicima poginulim u Afganistanu, čiji je broj ovog vikenda premašio granicu od 200, ustvrdivši da je savez jednako "odlučan" da stabilizira zemlju.

"Kao glavni tajnik NATO-a, s velikom boli moram ustvrditi da je do danas više od 200 profesionalnih britanskih vojnika, muškaraca i žena, dalo svoj život u Afganistanu", rekao je Rasmussen u priopćenju objavljenom u Bruxellesu.

"Pomoći Afganistancima da vlastitu sudbinu uzmu u svoje ruke najveća je čast što je možemo odati onima koji su položili svoj život. Odlučnost NATO-a u teškim mjesecima koji dolaze neće se umanjiti", dodao je, napomenuvši da ove njegove misli idu ponajprije obiteljima žrtava.

"Riječ je uistinu o visokoj cijeni koju plaćamo, ali se nadam da ćemo, i u ovim teškim trenucima, shvatiti da su gubici dio važne stvari za sigurnost 42 zemalja unutar ISAF-a", rekao je novi glavni tajnik NATO-a koji je početkom kolovoza preuzeo dužnost od Nizozemca Jaapa de Hoopa Scheffera.

"Stabilizacija Afganistana i sprječavanje ponovnog širenja terorizma koji nam svima prijeti ostaje glavna zadaća", istaknuo je Rasmussen kojemu će to biti prioritet tijekom mandata.

U međuvremenu, britansko ministarstvo obrane objavilo je vijest o pogibiji 201. britanskog vojnika u Afganistanu.

Britanski vojnici raspoređeni su uglavnom u južnoj pokrajini Helmand.

Post je objavljen 17.08.2009. u 13:34 sati.