Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Sv. Stjepan Ugarski - 1000-ih, i Stjepan "hrvatski" 2000-ih...

Potraživši danas u svom redovničkom Časoslovu ponešto o današnjem sv. Roku, neobično sam se iznenadila informacijom da se danas slavi i Sv. Stjepan Ugarski, te detaljima o njemu:

Image Hosted by ImageShack.us

"Rodjen je u Panoniji oko godine 969. Primivši krštenje, okrunjen je godine 1000. za ugarskog kralja. U svom vladanju prema podložnicima bio je pravedan, mironosac, pobožan, obdržavao je crkvene zakone i tražio dobro svojih podložnika. Osnova je mnoge biskupije i veoma je promicao život Crkve. Umro je u Szekesfehervaru (Stolni Biograd), godine 1038."

Kruna Sv. Stjepana

Zemlje Krune sv. Stjepana

Bl. Karlo - posljednji nositelj krune sv. Stjepana

Povijest Hrvatske

A ako niste znali, sv. Stjepan Ugarski, je i suzaštitnik zagrebačke katedrale:

Zagrebačka katedrala

"Od samog početka katedrala je bila posvećena Blaženoj Djevici Mariji, odnosno Uznesenju Marijinu (pučki Velika Gospa). Sv. Stjepan, ugarski kralj, bio je, premda istican na prvom mjestu, tek drugi patron."

te se njegov lik nalazi na centralnom portalu:

Image Hosted by ImageShack.us

Zagrebačka katedrala i Sv. Stjepan

"Neogotički portal, koji je izgrađen 1902., u zabatu resi kip Krista Učitelja, a sa strane su kipovi kralja sv. Stjepana i sv. Ladislava.
...
Nakon Drugoga vatikanskog sabora postavljen je u sredini svetišta novi glavni i jedini oltar, onaj prema narodu. Na njegovim je palama, tj. pločama koje uokviruju oltar, prizor iz života Svete obitelji, a na bočnim stranama jedan reljef prikazuje kako kralj (ujedno drugi naslovnik katedrale) sv. Stjepan prikazuje svoju krunu Gospi, a na drugome reljefu ugarski kralj sv. Ladislav zahvaljuje Presvetomu Trojstvu na pobjedi nad Kumanima. "

A i Stjepanov sin, Emerik, također je proglašen svetim:

Sv. Emerik, sin sv. Stjepana

i pogledajmo u današnjem Časoslovu, koji se čita u svim redovničkim zajednicama, diljem Europe, kakve upute i opomene sv. Stjepan, daje svome sinu i planiranom nasljedniku, a kao da ih govori samom današnjem hrvatskom "vladaru" nepunih 1000 godina kasnije:

Stjepan "hrvatski" - 2000.

"Iz Opomena koje je sveti Stjepan dao svome sinu"
(a može i svome imenjaku : ))))

"U prvom redu zapovijedam, svjetujem i preporučujem, predragi sine, ako želiš osvjetlati kraljevsku krunu, da katoličku i apostolsku vjeru čuvaš takvim marom i brigom te budeš za uzor svim podložnicima koje ti dade Bog. Nek te po zasluzi svi crkveni ljudi nazivaju pravim mužem kršćanske vjeroispovijesti. Bez toga, znaj zasigurno, niti si kršćanin niti sin Crkve. Jer u kraljevskom dvoru, nakon vjere, na drugom se mjestu nalazi Crkva, koju je zasijala najprije naša glava, to jest Krist. Kasnije su je presađivali i snažno gradili njegovi udovi, to jest apostoli i sveti oci. Ona je razgranata po svemu svijetu. Iako stalno rađa novim potomstvom, na pojedinim je mjestima kao stara.
U našoj je kraljevini, predragi sine, još mlada i nova. Zato su joj potrebni budniji i bistriji čuvari, da tvoja nemarnost, lijenost i nebriga ne bi razorila i uništila dobro koje nam je, nezasluženo, udijelila božanska blagost. Predragi sine, slatkoćo mog srca, nado budućeg naraštaja, molim i zapovijedam da - nadasve i u svemu poduprt pobožnošću - ne budeš naklon samo rodbini i srodstvu, prinčevima, knezovima, bogatašima, susjedima i svojim stanovnicima, već i strancima i svima koji dođu k tebi. Blagonaklonost te vodi najvećem blaženstvu. Budi milosrdan prema svima koji trpe nasilje. U svom srcu imaj stalno na pameti Gospodinov primjer: "Milosrđe hoću, a ne žrtvu." Sa svima budi strpljiv, ne samo s moćnima, nego i s onima koji su bez vlasti.
Napokon, budi snažan, da te blagostanje ne bi odveć uzvisilo ili suprotivština oborila.
Budi i ponizan, da bi te Bog uzvisio, ovdje i ubuduće.
Budi doista umjeren pa nikog ne kažnjavaj ili osuđuj preko mjere.
Budi blag, da ne bi nikad iznevjerio pravednost.
Budi pošten i nikad nikomu ne nanosi bez razloga sramotu.
Budi čedan, da bi izbjegao, poput ostana smrti, sav smrad požude.
Sve to što je gore ovlaš dotaknuto sačinjava kraljevsku krunu. Bez toga nitko nije kadar ovdje vladati niti prispjeti u vječno kraljevstvo."
I na kraju molitva sv. Stjepanu ugarskom i za našeg Stjepana "hrvatskog":

"Svemogući Bože, sveti kralj Stjepan promicao je za života tvoju Crkvu. Daj da je s neba brani. Po Gospodinu."

Stjepan "hrvatski" - 1968.

Iz Večernjakova komentara:
"Crkva je izuzetno osjetljiva na sam spomen komunizma, koji drži zločinačkim sustavom i nikako drugačije, baš kao i Vijeće Europe. Crkva usto ima dugo pamćenje, ipak ona traje već dva tisućljeća. Kako onda ne bi imala pamćenje otprije 40-ak godina, kad je Mesić bio predsjednik Komisije za vjerska pitanja Skupštine općine Orahovica. Mesić je 30. listopada 1968. sazvao njezinu sjednicu i prva točka dnevnog reda bila je “Razmatranje pojačanog djelovanja vjerskih zajednica i rasprava o broju vjerskih zajednica i njihovih članova na području općine Orahovica”. Mesić je u raspravi iznio da ima sve više vjernika katolika i pravoslavnih, ali i Jehovinih svjedoka, pentekostalaca...

I u zapisniku sa sjednice dalje stoji što je Mesić tražio: “Ističe da je u zadnje vrijeme zapažena pojava da sve veći broj djece i omladine, a među kojima se nalaze i učenici Gimnazije i Škole učenika u privredi, posjećuju bogoslužja kod raznih vjerskih zajednica, a naročito kod Rimokatoličke crkve. Smatram da je uzrok toj pojavi taj što je veoma mala pažnja posvećena u školama ateističkom odgoju djece i omladine u školama, te ističe da bi nastavnici u školama trebali da kontinuirano rade putem satova moralnog odgoja na ateističko obrazovanje omladine.

Ističe da su katolički svećenici na području općine Orahovica razgranili svoju djelatnost među djecom i omladinom putem održavanja vjeronauka, a da škole nisu našle mogućnosti održavanja slobodnih aktivnosti učenika u vrijeme kada se održavaju vjeronauci.”

Proslava u Budimpešti

Post je objavljen 16.08.2009. u 23:11 sati.