Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzervativni

Marketing

Car Karlo V. piše hrvatskome banu i biskupu Petru Berislaviću 23.Vl. 1520 god.

Ono što smo već prije znali o tvojoj kreposti,postade nam još jasnije i sjajnije kako iz papina pisma tako iz govora časnoga skradinskoga biskupa,te zato u tebe jedinoga toliko nade položismo da se uzdamo kako ništa drugo neće tako zaustaviti propast hrvatskih stvari kao pomoć tvoje bogoljubnosti.

Isti će ti skradinski biskup kazati kako smo mi voljni Hrvatima pomoći i tebi pribaviti za tvoje izvrsne zasluge novo odlikovanje.

Zato,budući da i mi i papa s najvećom pripravnošču ono pružamo što za sada možemo,opominjemo te i molimo što više moguće da,kao što si dosada činio s najvećom slavom,tako i dalje braniš stvar krščansku,i da uzdajući se u Boga,za kojega vjeru radiš,nikako ne zdvojiš,te da narod još za malo dana uzdržiš u vjeri i pokornosti.

Vrlo će nam goditi ako nam budeš često javljao kako ti stvari napreduju a ako se budeš nadasve za to brinuo,da narod dozna kako mi ništa toliko ne želimo koliko da pomognemo općoj stvari,te da zato s tolikom brzinom preplovili iz Španjolske u Nizozemsku i odanle se sada uputili u Njemačku.

Ne kloni duhom i znaj da se od tebe već pod dužnost zahtijeva ona krepost radi koje te tako dugo slave.

---

*Petar Berislavić (Trogir, 1475. - Vražja gora kraj Korenice, 20. svibnja 1520.), hrvatski ban i biskup iz roda Berislavića.

*Car Karlo V. (24. veljače 1500. - 21. rujna 1558.), najmoćniji vladar u prvoj polovici XVI. stoljeća. Car "Svetog Rimskog Carstva" (Obuhvaćalo je Kraljevinu Njemačku, Kraljevinu Italiju i Kraljevinu Burgundiju; ta područja obuhvaćaju današnje Njemačku (osim južnog Schleswiga), Austriju (osim Gradišća), Lihtenštajn, Švicarsku, Belgiju, Nizozemsku, Luksemburg, Češku, Sloveniju (osim Prekomurja), kao i znatne dijelove moderne Francuske (Artois, Alsace, Franche-Comte, Savoju i Lorenu), Italije (Lombardiju, Pijemont, Emilia-Romagna, Toskana i Južni Tirol) kao i Poljsku (Šlezija i Pomeranija)), te Kralj Španjolske (odnosno Aragona, Leóna i Kastilije)

Post je objavljen 16.08.2009. u 16:33 sati.