Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/webstilus

Marketing

Sotona i pentagram

borivoj bukva
Petak, 14 Kolovoz 2009


Religije se u tome uglavnom slažu: Sotona je pali anđeo. I ne samo to. Postoji hijerarhija anđela, a Sotona je bio na njezinom vrhu: bio je arhanđel, arhanđel Lucifer - Svjetlonoša. Pao je kada je odbio da se pokori Bogu, da mu služi. Sotona je pali Božji anđeo, prelijepog izgleda i velike inteligencije.

Izrazito je lukav, bezobziran, zao i pun mržnje. Sve te osobine podredio je jednom jedinom cilju – odvajanju čovjeka od Boga s ciljem čovječjeg konačnog i vječnog uništenja. U Evanđelju po Luki kaže se: "Gledao sam Sotonu gdje pade kao munja s neba." . ”

Sotona “ znači neprijatelj ili protivnik. Ti su nazivi dani Božjem glavnom neprijatelju. U početku je on bio savršen anđeo na nebu s Bogom. Međutim, kasnije je počeo previsoko misliti o sebi i želio je obožavanje koje s pravom pripada Bogu (Matej 4:8-10). Sotona zaista postoji. On je stvarna osoba. Iako krivo predstavljene uloge, krivo predstavljenog izgleda, on zaista postoji. Tko je uopće Sotona ? Što o tome kaže Biblija? O njegovom porijeklu možemo čitati u knjizi proroka Izaije (14,12-15) i u knjizi proroka Ezekijela (28,13-18). Ovi nadahnuti pisci ga opisuju kao Božjeg najslavnijeg anđela. Punog mudrosti, ljepote i snage imenom Lucifer, što znači "Svjetlonoša". U njegovom srcu se pojavila želja da se izjednači s Bogom. Zlo nije stvoreno te samim tim nije niti obavezno činiti ga. Ono je nastalo lošim slobodnim izborom Svojim nezadovoljstvom zaveo je i trećinu ostalih nebeskih anđela, te zajedno s njima bio protjeran s Neba. U umjetnosti i literaturi Sotona je poprimao razne oblike kroz povijest. Prema jednoj interpretaciji u Knjizi Postanka, Sotona je bio prikazan kao zmija koja uvjerila Evu da pojede zabranjeno voće. Najpopularniji oblik koji se zadržao do današnjih dana jest oblik koji je imalo starogrčko božanstvo Pan; tj. polu-čovjek polu-koza, s rogovima i kozjim nogama, dok u ruci drži trozubac . U mnogim današnim interpretacijama,Sotona je neugledna osoba tamne kože, s bradicom kao koza, bez kozjih nogu. Dok je u drugim interpretacijama on šarmatna i zgodna muška, rijeđe ženska osoba koja krade ljudske duše tako da ugađa ljudskoj taštini s ponudama ili ugovorima koje su suviše dobre da bi se propustili.Ovaj je anđeo,Sotona , govorio Evi posredstvom zmije. Govoreći joj laži, naveo ju je da bude neposlušna Bogu. Zatim je Sotona napao ono što se zove Božja ”suverenost“, odnosno poziciju kao Najvišega.

... više ...

Post je objavljen 14.08.2009. u 13:51 sati.