Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/webstilus

Marketing

Bioetika



Svako istraživanje donosi nešto novo, pa tako i u području biologije i smrti prirode[1]. Primjerice, tragamo za korijenom riječi bioetika[2].

Kao znanstvena disciplina, bioetika se javlja šezdesetih godina prošlog stoljeća, a obuhvaća etiku biotehnologije, biologije, medicine, ali i druga područja, poput religije. Od transplantacije organa, eutanazije i abortusa, do GMO, bioetika propituje interakciju postignuća i granice održivosti nasilja nad prirodom, a time i opstankom naše vrste.



Bjesomučna trka za profitom i nekritičko usvajanje različitih inovacija opasno ugrožava život na Zemlji i prijeti samouništenjem. Ipak, bez obzira na pretežito tamne znanstvene scenarije o budućnosti Zemlje i naše vrste, vrijedi promišljati o vizijama mogućeg održivog razvoja.



Bioetika nas upućuje na potpuno nove izazove i promjene:

izvora hrane (postupno napuštanje hrane životinjskog podrijetla, prijelaz na hranu biljnog podrijetla). S tim u vezi sadnja šuma i biljnih vrsta za prehranu (primjerice, gljive i alge).
nova tehnologije pripreme hrane bez agenasa, konzervansa, termičke obrade, zračenja i sl.


Istina, bez žitarica i mesa je teško zamisliv budući život. Međutim, treba imati u vidu kolika je šteta po ljudsko zdravlje od prehrane koja uništava prirodne omega 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline.

Neke su tehnologije, poput GMO, sve upitnije[3].

Na nama da odaberemo: opstanak ili samouništenje.


Pripremio:

K. Šoštarić





--------------------------------------------------------------------------------

[1] Već stoljećima čovječanstvo uzima prirodu zdravo za gotovo, tretirajući je kao nedodirljivu divljinu odvojenu od čovjeka. Smrt prirode Bill McKibben, http://www.profil.hr/knjiga/smrt-prirode/4336/ ?...

Život i smrt planeta zemlje Donald Brownlee,Peter Ward, http://knjiga.hr/03.asp?ID=29309&cmbTema=70, OVA JEDINA ZEMLJA, Rudi Supek, Bill Bryson: Kratka povijest gotovo svega, http://www.profil.hr/knjiga/kratka-povijest-gotovo-svega/4319/



[2] U pretraživaču poput Google-a dovoljno je upisati ključne riječi poput bioetika i nalazimo oko 284.000 jedinica, te 2.720.000 za bioethics.

[3] Marijan Jošt i Thomas S. Cox "Intelektualni izazov tehnologija samouništenja",

http://www.index.hr/vijesti/clanak/predstavljena-knjiga-marijana-josta-i-thomasa-coxa-o-tehnologijama-gmoa/190545.aspx



Post je objavljen 11.08.2009. u 20:51 sati.