Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO želi bolji dijalog s Moskvom

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen zauzeo se u danas, na sastanku s ruskim veleposlanikom pri Sjevernoatlantskom savezu Dmitrijem Rogozinom, za jačanje dijaloga s Moskvom, rekla je glasnogovornica NATO-a.

Prvi Rasmussenov sastanak s predstavnikom Moskve održao se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu u "jako pozitivnom ozračju", rekla je glasnogovornica Carmen Romero.

NATO i Rusija surađuju kroz Vijeće NATO-Rusija, koje je utemeljeno 2002.

"Obojica su se složili da Vijeće mora ići naprijed, da ga treba pretvoriti u više politički forum u kojem bi se razgovaralo o pravim sigurnosnim problemima", kazala je.

"Izneseni su neki prijedlozi" za to, dodala je, ne ulazeći u pojedinosti.

Istaknula je ipak da prostor za jačanje suradnje postoji u pitanjima kao što su Afganistan, nuklearno razoružanje, borba protiv terorizma, krijumčarenja droga te gusara.

Rasmussen je prošli tjedan, pri preuzimanju dužnosti, istaknuo da su Afganistan i odnosi NATO-a s Rusijom dva glavna prioriteta njegova četverogodišnjeg mandata.

Moskva će osim toga biti izvještavana o napredovanju konzultacija unutar NATO-a o definiciji njegova novog "strateškog koncepta" (prioriteti Saveza), koji bi čelnici NATO-a trebali usvojiti iduće godine, kazala je glasnogovornica.

Rogozin je u razgovoru također dotaknuo pitanje Gruzije, ocijenivši da bi se o tome trebalo razgovarati u Vijeću NATO-Rusija.

Post je objavljen 11.08.2009. u 19:43 sati.