Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Ruža hrvatska

Savka

Sjećam se samo da sam bio mali , i ne znam točno koliko sam imao godina . Ne znam ni da li sam već bio krenuo u školu ili ne .
S drugom djecom vršnjacima sam išao ulicom , u neku igru ,ili iz neke igre , kad jedan od njih reče : ' Jeste li čuli da su u parku objesili ubijenu kuju i napisali ' Ovako ćemo i Savku !' . Mi djeca smo uglavnom šutjeli , ne znajući o čemu se tu uopće radi , ali neki se složiše ' Da , da i nju treba ! '
Bilo je to u Okučanima , kraj Nove Gradiške , gdje smo tada živjeli . Tada sam prvi put čuo za Savku , i to, eto , iz usta nekog srpskog djeteta koje je mržnjom bilo zadojeno , izgleda , još majčinim mlijekom . Okučani su tada , pa sve do '95. bili nazivani Mali Beograd
( danas je to Mala Bosna ). Tad su tek počele nevolje za nas malobrojne Hrvate u Okučanima . Iselili smo zbog svega toga iz Okučana i evo trajnije se naselili u Osijeku.
Ali tamo , sa tom ružnom slikom i prijetnjom upućenoj Savki , počelo je moje osvješćivanje o nacionalnoj situaciji u kojoj se nalazim (o) , a završilo negdje u Domovinskom ratu. Tih godina oko 71.- ve sam skrivećki u osnovnoj školi počeo nositi Šahovnicu , slušala se 'Lijepa naša ' u ponoć po svršetku radio programa …Izgrađivali smo svoj identitet - bar taj dio njega koji vezan za domovinu i naciju. A jedan od pokretača i vođa svega toga bila je Savka . Da nije bilo nje , Tripala , studenata …tko zna da li bi Tito dao Ustav iz '74 !?
Mogao bi još , ali znam reći da sahrana nije mjesto za velike govore , nego tek prigodne kojima treba samo popratiti i ispratiti .
Sahranjena je velikanka !
Laka joj zemlja Lijepe naše i počivala u miru !
Svjetlost vječna svjetlila joj !


Post je objavljen 10.08.2009. u 20:39 sati.