Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Girls in their summer clothes

Izgleda da mi je Springsteen i njegove pjesme (ova sa albuma Magic) inspiracija ovog ljeta, pa i ne samo ovog ljeta, čak i na ovaj tmuran i kišni dan koji nalikuje više na rujan nego na kolovoz.
Djevojke u ljetnim haljinama inspiracija su mnogim glazbenicima. Legenda kaže da je Srđan Sacher u prilično napušenom stanju sjedio na fontani ispred katedrale i brijao da je negdje na moru, i da je tako njegov grad „dobio luku“, a „ulje je bilo na vodi“. Ljeto i žene su bile i stalna inspiracija Kreše Blaževića i Animatora, a i mnogi drugi ovdašnji ili stranjski glazbenici imali su štogod za kazati o tome.
Kako i ne bi bilo inspiracija… Nazovite me voajerom ili nekim još gorim naslovom, kako god vam se dopada, ali ovaj grad u ljetno doba postaje uistinu ljepši, kada se mnoge naše sugrađanke pokažu u svom najljepšem izdanju, otkrivajući onoliko koliko im vlastita smjelost i građanske norme dopuštaju. To nije samo praznik za oči, već ponekad i pravi pravcati festival, za oči a i za ostala osjetila, uza mirise svih tih parfema i pomada koji se mogu osjetiti, čak i na mjestima tako trivijalnim i elementarno neugodnim kao što je javni prijevoz.
Tako se unatoč žegi i vrelini asfalta, buci javnih radova i općoj letargiji ljetne praznine, ovaj grad ipak čini lijepim i inspirativnim.
Mislio sam da ću pisati o nekim ružnim stvarima koje ispunjavaju naš život i svijet u zadnje vrijeme, o državi koja tone kao kamen u vodi, novim poreznim lancima, gradonačelniku i parkirališnoj diskriminaciji. Ali ne, ipak sam se odlučio da ovaj u-pauzi-posla-nabrzaka- sklepani post prije godišnjeg posvetim ljepoti.
I nadam se da će ljepota ispunjavati ovih dva i pol tjedna koji slijede, tih dva i pol tjedna za koje živiš ostalih četrdesetdevet i pol tjedana u godini. Dolazi ono doba koje dijeli godinu na pola, vrijeme prije i vrijeme poslije godišnjeg odmora. Danas ću napustiti grad (da bi mu se nakratko i vratio radi koncerta za vikend) i uputiti se u morske krajeve. U vrijeme godišnjih odmora tražiti ćemo mir, ispitivati mogućnost otoka, vraćati se morskim korijenima.
Zaslužen ili ne, počinje godišnji odmor, vrijeme koje bi trebalo posvetiti skupljanju snage za ono sve što predstoji, vrijeme koje bi trebalo posvetiti sebi.


Post je objavljen 04.08.2009. u 11:45 sati.