Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Elmore Leonard: "Kaubojske priče"

Dosad sam u prethodnih nekoliko postova govorila o «ženskastim» romanima i tematici, a sad idemo na nešto potpuno muževno, obojeno čašću, krvlju i znojem, no definitivno ne i suzama. Kaubojski roman jedan je specifičan žanr zabavne književnosti u kojemu podjednako uživaju muškarci i dječaci, iako žene nisu pretežno poznate niti kao glavni likovi niti kao obožavateljice «divljezapadne» literature. Ipak, u obranu nježnijeg spola moram istaknuti vlastiti primjer, jer sam kao klinka voljela «Jahače rumene kadulje» Zanea Greya, a dobro se sjećam i obožavanog dvotomnog izdanja «Winnetua» autora Karla Maya.

Legenda kaubojaca o kojem bih danas htjela govoriti je američki autor Elmore Leonard, slavan je po jednoj izreci koja se tiče pisanja, a koja glasi: «Ako izgleda kao pisanje, piši ponovno» ili bar tako kaže Velimir Grgić, autor pogovora izdanju «Kaubojskih priča» ovog autora, a koje je izašlo kod koprivničkog Šarenog dućana (ipak, nije Elmore Leonard poznat samo po svojim kaubojskim pričama, već i po nizu romana drugačije tematike koji su gotovo svi do jednoga uspješno ili manje uspješno preneseni na celuloidnu vrpcu).

Biser ove zbirke priča je svakako priča «U 3:10 za Yumu», koja je ekranizirana čak dva puta – prvi put s Glennom Fordom i Vanom Heflinom u glavnim ulogama, a drugi put prije dvije godine, gdje su Jima Kidda i Paula Scallena (njegovog sprovoditelja u zatvor) utjelovili Russell Crowe i Christian Bale. Ipak, i druge se priče očituju jednakom hard – core tematikom: muškarci su šutljivi, opaljeni suncem, znojni i dostojanstveni. Zakon koji vlada je zakon jačeg, a društvena pravila nameću oni koji imaju najveći fizički autoritet, najveću pušku te oni koji najdulje mogu izdržati pod pritiskom. Žene niti u jednoj priči nisu glavne junakinje, iako su sindromu «lijepe Helene» podlegli i neki kauboji. Sukob koji se događa redovno je zbog alkohola, zemlje ili lijepe žene. Dakako, ne smijemo zaboraviti niti sukobe na nacionalnoj osnovi, s obzirom da je u to vrijeme i na tom mjestu Amerika još uvijek preplavljena Indijancima i Meksikancima.

Preporuka za čitanje: ako ste ljubitelj Johna Waynea ili Clinta Eastwooda ili gajite neprirodnu strast prema kaubojskim šeširima i ako ste uvjereni da je nekad sve bilo bolje, nećete pogriješiti uzmete li u ruke «Kaubojske priče» Elmorea Leonarda.

Muzika uz knjigu: Arcade Fire – My body is a cage; Ennio Moriccone.


Post je objavljen 03.08.2009. u 16:26 sati.