Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Hippyji u Woodstocku, kolovoz 1969 - Mladi katolici u Medjugorju, kolovoz 2009!

Uzivajuci ovih dana u ugodnoj, duhovnoj, mladenackoj, franjevackoj, isusovskoj medjugorskoj atmosferi, zanimljivim svjedocanstvima, leprsavoj duhovnoj glazbi - s porukom, i susretima s mnostvom poznatih - od Splita, pa vjerovali ili ne, sve do - Meksika...

Doista nisam mogla vjerovati kad sam u medjugorskom mnostvu ugledala i svog meksickog znanca iz Spanjolske:

Image Hosted by ImageShack.us

Od Gospe guadalupske do Gospe medjugorske...

Srela sam i bogoslova Matu Antunovica, s kojim me povezuju mnogi zajednicki trenuci i akcije za p. Luku, i koji me odmah pitao za njega, i nije bio nimalo sretan onim sto je cuo...Ali u Medjugorju smo - pa zajednickom molitvom dalje - za spas naseg p. Luke!
Image Hosted by ImageShack.us

A tu su i Splicani, Nerijevci, Bozo, Tomo, Vesna...I mnogi drugi.

Aktualne fotke, cim dodjem do tehnicki boljih mogucnosti, ne stizem iz ovih medjugorskih net kafica...

I tako, citavo vrijeme ove dobre duhovne atmosfere, nisam se mogla oteti dojmu - "Pa ovo je kao neki katolicki Woodstock..." I ne budi lijena, potrazim ja malo u wikipedijama i o tome, a kad ono - prije tocno 40 godina...A ovo nase, bas mi se cini kao neki Bozji i Gospin odgovor na ono njihovo...

Hippy Woodstock 1969...

O hippy pokretu...

"Neočekivani događaj cijele jedne generacije: od očekivanih 200-tinjak tisuća posjetitelja brojka je narasla na nevjerojatnih 450-500 tisuća, dok je još dvaput toliko ostalo na zakrčenim prilaznim putovima (50 kilometara u krugu je promet bio paraliziran). ...No, ukupno gledajući, strahu nije bilo mjesta, Woodstock naciji je jedino "prijetio" oblak dima marihuane brojnih sudionika te kiša. U tolikoj gomili bilo je sasvim jasno kako je sigurnost ugrožena: ondje je bilo nekoliko stotina tisuća ljudi, vjerojatno i cijeli milijun, tri dana glazbe, ljubavi, mira i seksa na otvorenom, a sve bez ijednog ozbiljnijeg incidenta. Nikad se ništa sličnog nije dogodilo u povijesti čovječanstva. Samo pet osoba je umrlo (troje od predoziranja, jedna od puknuća slijepog crijeva dok je jednog usnulog tinejdžera pregazio traktor), ali su tijekom tri dana rođene tri bebe. Tu se dogodio vrhunac zanosa i prosvjeda cijele jedne generacije..."

Kod njih oblaci dima i marihuane, kod nas oblaci Duha Svetoga, kod njih seks na otvorenom, kod nas predbracna cistoca...

Kod njih je zavrsilo ovako:
"Hippy pokret nije dugo trajao. Politička i gospodarska realnost, problemi s drogama kao i komercijalizacija pokreta potrošili su snove hippyja o boljem vrlo brzo. U High Ashburryju 1969. je bilo 100 000 bjegunaca od kuće, nezaposlenih i zdravstveno nezaštićenih. Ekonomski razvijeno društvo to je još moglo podnijeti. U sedamdesetima većina je revolucionarnih zamisli zamrla. Djeca cvijeća su se umorila od slobode ili su možda jednostavno ostarjeli, a njihovi su ih roditelji prestali financijski pokrivati. Uglavnom, otkačene glave su se uozbiljile i shvatile da moraju zarađivati za život ako žele preživjeti. Revolucija je prošla, a svijet se nije bog zna kako promijenio. "

A kod nas je ovako:
"Dvadeseti međunarodni molitveni susret mladih-Mladifest započeo je u Međugorju 1. kolovoza 2009. Nakon molitve krunice u 18 sati, mladi iz šezdesetak zemalja svijeta obratitli su se kratkom porukom na svom jeziku, a svima je, potom, međugorski župnik fra Petar Vlašić uzvratio dobrodošlicom. Svetu misu, u suslavlju s 342 svećenika i uz simultani prijevod na 16 jezika, predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar. Nakon sv. Mise uslijedilo je Klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Iako mladi još uvijek pristižu, na prvom susretu okupilo ih se više desetaka tisuća sa svih pet kontinenata. Ovaj Mladifest, obilježen evanđeoskim geslom: "Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5).

Međugorski međunarodni molitveni susret mladih postaje jedno od najznačajnijih svjetskih okupljanja mladih današnjice. "

Medjugorje 2009...

Post je objavljen 03.08.2009. u 12:26 sati.