Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/junac

Marketing

Poirot - detektiv šarlatan!

Doletio sam na kraj Poirota jučer. Taman kad rasvijetljava zločin. Skužio sam da je to njegovo rješavanje ubojstava ko (meni) kemija. Sve je logično, sve se poklapa, ali bez ikakvog dokaza. Sve neke tanke poveznice, malo vjerojatne, uvijek on po nekoj sitnici skuži da se netko prerušio, da ima brata za kojeg nitko nije znao da postoji i sl. Ali rijetko kad da ima kakvog opipljivog dokaza. Uglavnom Agatha Christie igra na kartu da će zločinac, u trenutku kad shvaća da je otkriven, nasrnuti na Poirota ili pokušati pobjeći iz prostorije što bi bjelodano potvrdilo njegovu krivicu. Zato i sakupi svaki put na kraju sve aktere u istu prostoriju. No, ne možemo prigovoriti jer svaki put joj uspije.

Jučer je npr. Poirot rekao da je taj neki George vježbao plivanje samo zato da bi mogao skočiti u vodu, preplivati malo i zatim utopiti žrtvu. Vidli smo mi to na ekranu. Ali nitko osim nas. Nikakvog svjedoka nije bilo. Ali, unatoč tome, inspektor je, čim je Poirot završio rečenicu, Georgea uhitio. I gotovo.

Ne znam, u današnjem svijetu „opravdane sumnje“ teško bi to prolazilo.

Pišem ovo s velikom rezervom jer ipak nisam gledao cijeli film, štoviše, tek zadnjih 5 minuta, no čini mi se da je situacija uvijek slična.


I moram priznati da mi se ne sviđa što je glavna negativka bila zgodna. Teško mi je to povjerovati (fakat je bila lijepo preplanula). Zapravo, onda mi ju je previše žao (usne je imala...uf!). Nije bila ni antipatična ni niš... šteta...


I nije mi loš taj Peter Yustinov kao Poirot. Izvaljao je na kraju dobru foru. Pitala ga neka dosadna ženska dal je pročitao njen krimić. On slagao da je. Pita ga ona da kad je shvatio da je tempirana bomba skrivena u papigi, a on veli: "U utorak.".


Pogledao sam ovaj vikend pet filmova (ne uključujući 5 minuta Poirota). Memento, Hangover, Noć u muzeju, Big Fish i Kum. Svi dobri filmovi. Čak i Noć u muzeju. Skoro sam se rasplakao kad su se kauboj i Rimljanin ipak vratili (mislili smo da su poginuli).

Aj pogodite. Danas mi cijeli dan u glavi:
- "... he reads funny papers."
- "Heh, funny papers..."
Iz kog je to filma? (vodim na vožnju Maksimirskim jezerom!)


Post je objavljen 03.08.2009. u 11:00 sati.