Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

FRANCUSKI VATROGASCI U POSJETI RIJEČKOM PODRUĆNOM UREDU DUZS

RIJEKA

Francuski vatrogasni časnici u posjetu Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Rijeka

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s veleposlanstvom Republike Francuske, a u sklopu međunarodne suradnje, radi na projektu obuke traganja i spašavanja iz ruševina. Projekt je započeo 2007. godine i trajat će do 2011. godine. Kao nadogradnja na taj projekt, 2008. godine je pokrenuta i inicijativa o razmjeni vatrogasnih časnika i dočasnika tijekom požarne sezone, kako bi se razmijenila iskustva glede gašenja šumskih požara te prikupile informacije o organiziranosti vatrogastva.

Nastavno na ovu međunarodnu suradnju, DUZS je predložio da ove godine domaćin francuskim vatrogascima budu Javna vatrogasna postrojba Rijeka i Vatrogasna zajednica Županije primorsko - goranske. Dva vatrogasna časnika boravila su u Rijeci od 13. do 24. srpnja 2009. godine, a sljedeća dva boravit će u Rijeci od 27. srpnja do 07. kolovoza 2009. godine.

U sklopu svog višednevnog posjeta, gdje će se upoznati s hrvatskim vatrogasnim snagama, 29. srpnja 2009. godine vatrogasni časnici, gospoda Didier Mora i Pierre Borgogno, obišli su s pripadnicima Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka interventne službe koje djeluju u sustavu zaštite i spašavanja.

Izvršen je obilazak skladišta i zbornog mjesta civilne zaštite, u sklopu kojega se nalazi i baza HGSS-a Stanice Rijeka. Posjetili su i Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje na moru te Županijski Centar 112 u Pazinu i Javnu vatrogasnu postaju Pazin.

Istoga dana predstojnik Ureda Primorsko - goranske županije primio je francuske vatrogasne časnike u prostorima županije te im zajedno s predstavnicima Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka, opisao način djelovanja cijelog sustava zaštite i spašavanja kao jedinstvene cjeline, gdje sve interventne službe vrlo dobro surađuju. Tom je prilikom naglašeno, kako je Primorsko - goranska županija prepoznata u hrvatskim okvirima po znatnoj brizi koju ulaže u sustav zaštite i spašavanja.

Francuski vatrogasci naglasili su da će svojim domaćinima tijekom boravka u Hrvatskoj mnogo toga prenijeti o svom vatrogasnom sustavu, ali isto tako i puno toga naučiti o hrvatskom.U sklopu službenog posjeta DUZS, vatrogasni časnici, gospoda Didier Mora i Pierre Borgogno iz francuskog Marseja, posjetili su i Područni ured za zaštitu i spašavanje Pazin.


Post je objavljen 31.07.2009. u 12:20 sati.