Prevruće je za mudrolije i kontemplacije pa evo bez daljnjeg prtljanja mog popisa 10 najdražih ića i pića za ljetne mjesece, nasumičnim redoslijedom:
1. Lubenica i feta

Kako? Narezati lubenicu na bajtsajz kockice i po tome namrviti fetu (zanemariti luk sa slike). Skeptični ste, mrštite čelo i dižete obrve u položaj renatasopek? Tako sam isprve i ja, ali brzo sam se uvjerila da je ova kombinacija bogomdana. Instant osvježenje. A recept vidjela u Gloriji u intervju s Mladenom Petrićem. Njemu žena Grkinja pa je to jeo i spomenuo. I sad nek me netko napada da je čitanje Glorije glupo.
2. Roštilj

Dobro, roštilj nije ni lagan ni osvježavajući, ali ima li što ljepše od ležernog roštilja s društvom u prirodi dok je Zagreb poluprazan? I ja mislim.
3. Hoegaarden

Dakako, aksiom kaže da pivo uvijek prija, a po ljeti još više, ali ako neko pivo zaslužuje laskavu titulu idealnog ljetnog piva, to je belgijski Hoegaarden, kojeg ima čak i u mom Konzumu, a cijena varira oko 9 kn. Inače, Belgijanci su me podučili da je pravilan izgovor hu'hardn, s time da se ova dva H razlikuju, ali ne mogu ja to reproducirati. No bolje s tim izgovorom ne izlijetati javno jer sam primijetila da naše konobare beskrajno zbuni i kad Goesser izgovoriš pravilno, a ne gezer.
4. Gazpacho

Hladna španjolska juha od većinom paradajza, nešto manje krastavca i paprike, plus kruh, vino, ocat, začini, luk. Recepata na netu koliko hoćeš, vrlo jednostavno, a učinkovito, kako za vrućine, tako i za česte ljetne mamurlučiće.
5. Dinja i pršut.

Klasika. Spaja meni možda omiljeno voće i omiljen oblik zagrobnog života svinje. Idealno za čapkanje na balkonu predvečer.
6. Hladni roze

Navečer, balkon, kokošinjac, milina. Idealno ako se može spojiti s brojem 5 ili 8. Moji favoriti: Batič (ali košta), Bibich, Tomić. Još moram probati Zdjelarevića, za koji sam dobila preporuku.
7. Tzatziki

Opet grčki izum. Nešto između salate i namaza. U nedostatku grčkog punomasnog jogurta, moja kroatizirana verzija je očistiti i sitno nasjeckati (može i ribanje, ako se teži namazu) krastavac, pomiješati s čvrstim jogurtom, češnjakom, limunom, začinima i maslinovim uljem i dobro ohladiti.
8. Bruskete na sto načina

Ne da vam se kuhati? Natrpajte sve korisno što nađete u friđu (paradajz, paprika, inćuni, tuna, masline, kapari...) na zapečeni kruhac i hruskajte. Posebne pohvale Danči na nedavnim izvrsno brusketiranim brusketama!
9. Srdele/inćuni

Zna se da je sitna plava riba najbolja i najsočnija ljeti pa to treba iskoristiti. Marinada, gradele, salata... Evo ja danas kupila pol kile gigantskih inćuna pa ću ih samo malo uvaljati u brašno i popržiti na gril-tavi.
10. Salate u La salati
Ne, ovo nije sponzorska natuknica, ali moram podijeliti svoje oduševljenje novootvorenim jedinim pravim salatnim barom u Zagrebu. U dvorištu pokraj Mekdonaldsa u Jurišićevoj. Prostor rudimentaran, skučen i ne osobito privlačan, ali salate neodoljive! Friško, maštovito, slasno! Ima i kiša i pita i suflea i sendviča. Za sendvič s grilanom piletinom kuhar dotičnog piceka grila neposredno nakon vaše narudžbe! U vlasništvu dvojice ljubaznih, mladih i zgodnih Francuza (doduše, ostvarila sam kontakt samo s onim koji konobari), treba li vam bolja preporuka?!
A sad do devetog mjeseca moram okačiti ovaj natpis:

Osim što nažalost nije fishing, ali zvuči ljepše nego "gone busting my ass and baking my brain in NSB". Uplatite mi misu, može i crnu, da prođem to govno arhaičnog imena magisterij.
Post je objavljen 31.07.2009. u 12:33 sati.