Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ČOBANKOVIĆ O VISINI I DINAMICI POTICAJA DO KRAJA GODINE


Ponovnim preuzimanjem ministarskog resora poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković je 23. srpnja u Ivandvoru kod Đakova pred predstavnicima seljačkih udruga govorio o visini i dinamici isplate poticaja do kraja ove godine. Evo što je tom prilikom rekao:

„ Ukupne obveze po osnovi poticaja do konca godine iznose cirka negdje između 950 milijuna i milijarde .
To je cirka 560 milijuna za kulture jesenske sjetve - pšenica, ječam, uljena repica, raž, zob i slično, zatim
- 300 milijuna za šest mjeseci isplate poticaja za mlijeko ,
- 100 milijuna po osnovi tova stoke- tov junadi , tov svinja,
- i cirka 30 milijuna na osnovi ribarskih poticaja. To je prioritet Ministarstva da taj dio isplati, uvažavajući određene dogovore i obećanja unutar ovoga okvira zašto smo unutar Ministarstva i stvorili pretpostavke da možemo i servisirati ovaj dio, ali uvažavajući dio dogovora i sporazuma koji je sa poljoprivrednim proizvođačima dogovoren u vrijeme prosvjeda ići ćemo na isplatu mlijeka, razlike do cijene 2.20 kuna i ona će, neko mi je rekao da se ne isplaćuje, ona će se isplaćivati kada šesti mjesec dođe na red sa poticajima za šesti mjesec . Oni koji su bili mljekari i koji jesu znaju i što je potpisano. Ona će se isplaćivati. Također u dijelu pšenice je bio prijedlog da se uz puni poticaj od 2250 kuna osigura intervencija proizvođačima od 750 kuna po ha, kako bi također dio ovih problema, o kojima dio naših predstavnika seljaka govori, amortizirali, ni u kojem slučaju da bi pogodovali otkupljivačima.
Za dvanaesti mjesec mlijeko ćemo isplatiti u 2010. što znači da ćemo u 2010. isplatiti 13 mjeseci mlijeka, jedan zaostatak i normalnu dinamiku pratiti dalje.

Kod pšenice će se isplatiti početkom devetog mjeseca intervencija od 750 kuna i u drugoj polovici devetog i početkom desetog mjeseca će se isplatiti cirka 60% od punog poticaja što znači 60% posto od 2250 kuna, a ova razlika 40% će se isplatiti također u prvom mjesecu 2010. godine. To znači da ćemo isplatiti ovih cirka milijardu kuna i da ćemo negdje po mojoj procjeni oko 200 do 250 milijuna obveza prenijeti u 2010. godinu i realizirati ih u prvom mjesecu.
Na taj način postupamo sagledavajući realnu situaciju u kojoj se nalazi i država i proračun, s druge strane i onaj dio dogovora, smo ispoštovali.
Onaj dio koji neće biti ispoštovan, koji se nažalost neće moći isplatiti je isplata poticaja koji su do šestog mjeseca isplaćeni u iznosu do 85 %, do punog iznosa. Gro tih poticaja u biljnoj proizvodnji se odnosi na kukuruz, gdje se praktično, promjenom Zakona o poticajima, maksimalizira iznos o poticaju po ha na 2250 kuna, koji je prije toga bio na 1200 kuna i nikada se nije isplaćivao kukuruz više od 60% od 600-700 kuna po ha. Mi ne možemo prihvatiti opciju obveza niti duga. Zakon jasno regulira da je ovo maksimalni iznos i sukladno raspoloživim financijskim sredstvima se utvrđuje iznos po jedinici površine.“


Post je objavljen 30.07.2009. u 22:52 sati.