Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blendinblogled

Marketing

SABORSKO KULTURNO LJETO

Kako smo mi kulturno visoko osviještena nacija, tako i svaka nova kulturna manifestacija izaziva iznimnu pozornost svekolike javnosti. U jeku ljeta i u srcu metropole, Saborska glumačka amaterska družina odlučila nas je obradovati nizom predstava u sklopu programa Saborskog kulturnog ljeta 2009.
Ovih dana izvedena je praizvedba četvrtog pjevanja epa Smrt Smail-age Čengića, koje je adaptirano i prilagođeno sadašnjem trenutku, kako bi prosječnom gledatelju bilo što razumljivije, i kako mu se ne bi moralo baš sve nacrtati. Iako su se jezikoslovni dušebrižnici zalagali da se za naslov iskoristi izvorno hrvatska riječ – adezarina, pritajeni fundamentalističko-islamistički lobi se izborio da to ipak ostane riječ harač, kao i u izvornom djelu.


Istaknuti glumci su virili na bis


Na Markovu trgu je naš Đuro Presretač, koji će nam reći kakvo raspoloženje vlada iza ljetne pozornice. Đuro?
- …motiku u ruke, ma repu bi ti meni kop…
- ĐURO!!! U eteru smo!!!
- Ha? A, da. Dobar dan, Blenda, dobar dan, poštovani čitatelji.
- Đuro, kako su glumci zadovoljni izvedbom?
- Pa, Blenda, o izvedbi ovdje gotovo nitko i ne govori. Jasno je komu je predstava namijenjena – onima koji nisu na moru, a svi znamo kakav je to profil ljudi. Dakle, ta publika ionako uglavnom ne shvaća kada glumci improviziraju, kada im šaptač nešto krivo kaže i slično. A ako poneki i shvaćaju (npr. siromašni studenti), imaju razumijevanja, jer je ovo ipak amaterska družina, koja iz čiste požrtvovnosti i ljubavi izvodi ovu predstavu umjesto da se brčka u moru.
- Jasno, ali opet, zar je moguće da je čak i šaptač bio nepripremljen?!
- Ne, nije u njemu problem. Naime, kako doznajem, zahvaljujući naprednim vidovima komunikacije šaptač više ne mora čučati pod kazališnim daskama. No, koliko god napredna ta tehnologija bila, nije mogla ukloniti pozadinsku buku koju su stvarali cvrčci te je ta buka uvelike narušila kvalitetu komunikacije.
- Što možemo još očekivati na Saborskom kulturnom ljetu, priprema li se kakav novi projekt?
- Tako je, Blenda. Uz svakodnevne reprize Harača, družina uvježbava i novu predstavu. Naime, i publika i kritika su se složile u jednome – Harač je ostao pomalo nedorečen. Stoga je logičan korak bio adaptacija i petog, posljednjeg pjevanja poznatog epa.
- Kada možemo očekivati premijeru?
- Upućeni kažu kako nam Kob slijedi ujesen. Blenda?
- Hvala. Bio je to izravno iza saborske pozornice naš lakonogi reporter, Đuro Presretač.

A nama preostaje još samo da vas sve pozovemo da sudjelujete u predstavi jer je ona (oops, zaboravili smo spomenuti) interaktivna. Kao, kad Smiley-aga rikne: Harač, rajo, harač, vi složno odrecitirate Hljeba, hljeba, gospodaru i istovremeno vadite npr. 2 ili 4 % svojih primanja, ovisno o tome koliko ste teški. (možda nije baš zabavno, ali nitko nije ni rekao da je to komedija).



Post je objavljen 29.07.2009. u 17:44 sati.